2019-09-01T22:28:10+02:00 1. септембра, 2019. 22:28 |

56. ЉКИ: Витешка сабља Андрији Стерђевићу

Витез овогодишњих 56. по реду Љубичевских коњичких игара је Андрија Стерђевић из Пожаревца. До прве титуле у каријери  дошао је освојивши 11 поена на грлу Шанејна, а главног конкурента четвороструког витеза Марка Миленковића који је имао исто толико поена победио је јер је у курирском јахању остварио боље време, 25 секунди и 36 десетинки. Трећу позицију изборио је Зоран Бејта са остварених 10 поена, колико је имао и четворопласирани Слађан Младеновић, али слабији резултат у курирском јахању.

Пехар, сабљу и плашт победнику уручио је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

Иначе, другог дана спортска надметања на Хиподрому пратило је близу десет хиљада заљубљеника у коњички спорт. Започет је сјајном препонском борбом „Кнез Милош“ са наградним фондом од 500 хиљада динара. На првој позицији обрео се Стефан Ђоковић у седлу грла Bonnie de papagines из  Коњичког клуба „Алекса Дундић“ Београд,  који је задатак завршио без казнених поена у времену 40 секунди и 24 стотинки. Друго место освојио је Зоран Јовановић и грло Straordinaria из КК „Фаворит“ Београд, док је трећепласирани Петар Милошески на грлу Бравадос из КК „Бравадос“ Северна Македонија. Признања је уручио директор КД „Кнез Михаило“ Александар Миленковић.

Први галопски окршај „Војвода Благоје Урошевић“ на 1.600 метара у драматичној заврпници припао је грлу Алкатраз у чијем се седлу налазио Александар Шашић. За њим кроз циљ су пројурили Тајсон и Destyno. Време победника 1.37,9 а победнички пехар уручио је директор ЈП „Топлификација“ Дејан Дачић и испред породице Милош Мирковић, унук Благоја Урошевића. У интернационалном касачком надметању „Стиг“ на 2.200 метара за грла која су у каријери зарадила до 15.000 бодова трујумфовао је Serial Killer са Бојаном Кеченовићем у сулкама и просечним касом по километру 1.15,0. Друго место припало је грлу Isaac Newton A.T и треће грлу Lejla S.P. Признање победничком тиму уручио је  Никола Живановић, директор компаније „Евротрговина“ Шапине. Двогодачки окршај највишег ранга на 1.400 метара у маниру старт  – циљ за четири и по дужине коњског тела добио је Miss Iron са џокејем Пеантониом Конвертином. На друго  место пласирало се грло New Big Hope, а трећи је био Jusein. Време победника 1.27,4 а пехар је уручио заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић.

Уследило је сјајно галопско надметање за трогода грла „Браничево“ на 1.800 метара. Славило је грло Magic Man са јахачем Ђорђем Перовићем које је у оштрој борби и постигнутим временом 1.49,9 тријумфовало над Киргизом, док је трећу позицију изборило грло Barbara Hepworth. Победничком тиму пехар је уручио Вјечислав Аникин, први секретар Амбасаде Русије. У брзој касачкој партији на 2.200 метара „Кнез Михаило“ са наградним фондом од 800 хиљада динара фуриозним касом до победе је стигло грло Diablo Boko са Борисом Кеченовићем у сулкама и просечним касом по километру 1.15,6. Друга позиција припала је грлу Urus Caf и трећа грлу Ouick Viervil. Награду власнику победничког грла уручио је Дејан Поповић, директор Регионалног центра Београд Банке Поштанска штедионица. У главном галопском надметању „Куп Љубичева“ на 2.400 метара за наградни фонд од 2 милиона динара борило се 12 сјајних грла. У неизвесном финишу победа је припала грлу Bubi Pata са Миланом Конкољем у седлу. Друго место заузео је Pure Pearl, а треће First Thought. Победничком тиму пехар је уручио Борис Капсарев, представник Апатинске пиваре.

                                                                                              Д.Динић

Фото:В.Милић