Регионални  информативни недељник Браничевског округа „Реч народа“ данас слави 74. рођендан. Основан је далеке 1945. године одлуком Окружног јединственог Народно -ослободилачког фронта, мада је замисао о покретању регионалних новина на овим просторима постојала још 1943. када ју је саопштио Божидар Димитријевић Козица. Тешки услови рада у илегали, међутим онемогућили су остварење те идеје тада. Требало је да прођу још две године па да се то деси.

Претеча Речи народа била је „Слобода“ чији је први број штампан у септембру 1943. у  Малом Црнићу. Она је најавила рађање једне дуговечније писане речи која ће једнога дана прерасти у хроничара свега што се важно буде дешавало у пожаревашком округу, и не само њему.

НОВО ДОБА

„Доласком наше народно-ослободилачке војске дошло је и ново доба, доба изградње и стварања.То доба јесте доба најшире демократије и слободе о којој су многи наши синови само сањали и за коју су стотине хиљада њих своје животе положили. То је доба демократије у којој сам народ ствара своје власти и решава о својој судбини. Ради упућивања народа у његова права и дужности, ради упознавања свих питања и свега што је корисно и важно, Јединствени народно-ослободилачки фронт округа пожаревачког покреће овај свој лист. Симболично име нашег листа „Реч народа“ јасно обележава његов програм и циљ. Разумљиво је да се такав лист појављује и може појавити једино у данашње време, јер до сада наш народ није могао доћи до своје речи. Намера нашег листа је да створи присну везу међу свима поштеним и добронамерних грађанима као и између народа и његове власти.

„Реч народа“ пратиће све наше културно-политичке и војничке догађаје и о томе обавештавати своје читаоце, јер данас више него икада потребно је да нам сва збивања, код нас и око нас, буду позната и јасна да би преко наше заједничке организације, Јединственог народно-ослободилачког фронта, све учинили да се потпуно уништи наш непријатељ, а подигне и изгради наша напаћена и порушена земља. Ми имамо добре услове да наш Округ ни у чему не заостане иза других округа, већ да предњачи. У том правцу треба да буду настојања свих нас, а наш лист би био огледало тога рада. Ми ћемо настојати да народно-ослободилачку борбу, као најсветију страницу наше историје, осветлимо да буде позната и јасна свакоме, јер само тако можемо заједнички чувати и бранити њене тековине: нашу народно-ослободилачку војску, нашу народну власт и братство и јединство народа Југославије…писало је, поред осталог у заглављу првог броја „Реч народа“.

ДОБАР ОТКУП ЖИТА, ПОДБАЧАЈ У ОТКУПУ ВУНЕ

Те 1945. године уредници листа били су Миодраг Џуверовић и Љубомир Крнета. У Монографији „Златне речи народа“ штампаној поводом пола века од излажења новина, Предраг Радовановић који је дуго био на функцијама директора и главног и одговорног уредника, о темама о којима је лист писао тих првих година, наводи:

-Простор у листу све више освајају информације о напорима људи о обнови подручја. Још у првом броју пише да је изграђен привремени мост код Љубичева и на његовој изградњи дато 500.000 радних часова, 4. августа лист пише да је почела рад Фабрика уља у Великом Градишти која за 24 сата произведе 1.920 литара уља. Откуп је једна од централних тема. У Округу је до 15. новембра откупљено 4.037.119 килограма пшенице“, један је од наслова. Пише се, међутим и о слабим резултатима откупа вуне, зашта су криви одговорни за тај посао. У броју од 28. септембра стоји да се на прузи Петровац-Жагубица ради већ неколико месеци, да је завршена до села Бистрице и свечано пуштена у саобраћај. У 33. броју појављује се информација да је Млекара у Градишту за непуну годину прерадила 180.000 литара млека. Почиње и ударничко такмичење, па се 14. септембра објављује да су од ослобођења рудари Старог Костолцаг извадили 84.143 тоне угља, а да су рудари Новог Костолца 17. дана последњег месеца извршили производни план…Величанствена манифестација јединства војске, радника и сељака, наслов је информације у броју од 5. октобра у којој се наводи да је око 1.000 бораца и руководилаца ЈА, 120 радника и намештеника из Београда и преко 50 радника и 100 омладинаца из Пожаревца, у једном дану обрало кукуруз, посекло и повезало кукурузовину на око 50 хектара у селима Пожаревачког округа.

ШЕЋЕР И ПЕТРОЛЕЈ

„Реч народа“ бележи и друге важне догађаје, све оно што живот намеће. О прослави Светог Саве у школама наводе се речи Митра Папића да „Свети Сава није у досадашњој школи прослављан онако како ће се прослављати у новој школи“. Лист пише да се оснивају ђачке кухиње, обнављају се читаонице и апотеке, оснивају народни универзитети, почињу рад аналфабетски течајеви, у Округу има 3.500 неписмених… У Кучеву се велика просторија преуређује за болницу. Води се борба против пегавца, јер је 36 грађана оболело од ове болести. Средином године Пожаревац добија Среску амбуланту, покреће се иницијатива за отварање Антитуберкулозног диспанзера, прикупља се „болнички динар“ за довршење пожаревачке болнице започете да се гради још пре рата. Лист бележи и да је издато 19.000 килограма шећера, а стићи ће још 24.000 за децу испод 7 година. У мају је подељено 70 килограма соли домаћинствиа, а селима 50.000 литара гаса. За потребе трактора обезбеђено је 16.500 литара нафте и петролеја. Редовније је снабдевање дуваном. Тридесетог јуна у Пожаревцу је отворена менза за раднике и чиновнике у којој оброк кошта 10 динара (новина је тада продавана по цени од 2 динара). Деци, првенствено ратној сирочади подељено је 3.000 килограма конзрвиране хране и слаткиша и 1.000 килограма кондензованог млека. Забележен је и о податак да на подручју Округа има 2.269  малишана чији су родитељи изгинули у рату. Оснивају се дечји домови у Ракинцу, Великом Поповцу, Црљенцу, Нересници, Малом Црнићу…

Те 1945. године „Реч народа“ је изашао 40 пута, не сваке недеље, јер је до половине године штампан петнаестодневно.

Од дана оснивања до данас, много је воде протекло. У свом трајању, „Реч народа“ је имао и успоне и падове, пролазио је кроз бројне реорганизације, реформе и интеграције, транзицију и приватизацију, као што је, уосталом, пролазили читаво друштво. Многи су у тим и таквим турбуленцијама нестајали. На прсте се данас могу избројати штампани регионални медије основани далеке 1945. године, а и данас актуелних у својим срединама. Један од таквих је и „Реч народа“.

Много се чинилаца ујединило у жељама: опстати, задржати своје име и наставити оснивачку мисију. „Реч народа“ остаје да живи од броја до броја, из године у годину. Да чува богату прошлост Стига и Браничева, Звижда и Хомоља, Поморавља и Помлавља. Све што се мало и велико дешавало у овом крају, налази се у богатој ризници златних речи, која је на располагању свима, да је користе и причају шта је некад било. Заслужни за то су сви новинари и дописници који су прошли кроз ову кућу, и сви сарадници и пријатељи који су били и остају уз њу.

                                                                                                                                                                          Р. Н.

(Извор: Монографија Предрага Радовановића „Златне речи народа“ и  књигa „Видело из помрачине“)

Share.

Comments are closed.

Skip to content