2018-05-09T00:33:24+02:00 9. маја, 2018. 00:26 |

9. мај – Дан победе и Дан Европе

Детаљ са једне од претходних манифестација

Данас је 9. мај који се обележава као Дан победе и као Дан Европе. Ове године навршавају се 73 године од окончања  Другог светског рата  као и 68 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније. Наиме, безусловну капитулацију Немачке у Берлину је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја.

 


У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника. Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона. Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер тог је дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама. Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге. Уговор о оснивању Европске заједнице за угаљ и челик потписале су Француска, Савезна Република Немачка, Италија, Данска и земље Бенелукса – Белгија, Холандија и Луксембург, а Европски савет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања Шумановог плана, 9. мај, обележава као Дан Европе.

Дан победе над фашизмом обележава се бројним манифестација уз одавање почасти жртвама Другог светског рата широм Србије као и у Пожаревцу полагањем венаца крај Спомен костурнице борцима Црвене армије и Споменика стрељаним родољубима у Спомен парку Чачалица.