Костолачка плажа „Топољар“ спас је од ових ужарених летњих дана, али и место дружења и забаве разних генерација. Такође је локација на којој се у вечерњим сатима одржава и део програма манифестације „Костолачко лето“. И ове године, на ово непресушно благо сјатили су се не само Костолчани, већ и посетиоци из разних делова Србије, али и шире.

Сезона на Спортско-рекреативном центру „Топољар“ почела је крајем јуна. Директор Центра за културу „Костолац“ Драган Николић, у чијој је надлежности плажа, истиче да је  купљено 90 нових лежаљки, тако да је сада на располагању око 160 лежаљки.

Цена изнајмљивања лежаљке износи 100 динара.

Ту су и спасиоци, на опрезу сваког дана од 10 до 19 сати.

– Почетком јуна склопљен је уговор са Удружењем спасилаца на води из Београда и на тај начин је ангажована спасилачка служба на плажи сваког радног дана од 10 до 19 часова. О безбедности пливача, радним данима брину тројица спасилаца, док су викендом, када је највише купача, ангажована четворица. У периоду када су лоши временски услови, дежурају двојица спасилаца, наводи Николић.

Спортови на води

Посетиоцима плаже „Топољар“, поред лежаљки и сунцобрана, на располагању је и изнајмљивање кајака по цени од 200 динара за пола сата, односно, 300 динара за сат времена, као и изнамљивање суп даски по цени од 100 динара за пола сата.

„Топољар“ располаже и беспрекорним спортским теренима, уређеним зеленим површинама и великим игралиштем за најмлађе, са тартан подлогом. У склопу спортско – рекреативног центра налазе се терени за фудбал и рукомет на песку, терен за одбојку на песку, као и терен за баскет 3 на 3.

ГОСТИ ИЗ СРБИЈЕ И СВЕТА

– Годинама уназад, костолачка плажа представља праву летњу оазу и бег током врелих дана. Оно што је за нас најважније је присуство све већег броја посетилаца, како самих Костолачана и људи из Браничевског округа, тако и људи из страних земаља, што говори доста о томе какав туристички потенцијал поседује „Топољар“, истиче директор Центра за културу „Костолац“ Драган Николић и додаје:

Драган Николић

– Ово је уједно и место где се одржава  један део програма Центра за културу „Костолац“, у оквиру манифестације „Костолачко лето“. Једна од манифестација која окупља велики број туриста је “Костолачки котлић”. Одржава се сваке године 6. августа, у склопу прославе Дана рудара. Обухвата традиционално такмичење у кувању рибље чорбе, етно сајам хране и пића и музички програм.

– Ове године, 3. августа, плажа „Топољар“ угостиће и више од 150 кајакаша из целог света, у оквиру ТИД интернационалне регате. То је највећа и најдужа кајакашка речна регата на свету, која започиње последњег викенда у граду Инголштат, а завршава се првог викенда у септембру, у румунском селу Свети Ђорђе, на обали Црног мора. Траје 75 дана и укупно се превесла 2.455 километара реком Дунав. Ове године ТИД регата се поклапа са Моравско – Дунавском регатом, која креће из Крушевца и завршава се у Костолцу, тако да ће на „Топољару“ бити веома занимљиво почетком августа .

На излет или камповање

На костолачкој плажи уређен је простор за излете и камповање. Све је спремно припремање роштиља, уз поглед на воду и зеленило.

НОВИ ПЛАНОВИ

– У наредном периоду, за следећу сезону, уз подршку Градске општине Костолац и Града Пожаревца, наставићемо да улажемо значајна средства како би посетиоцима боравак на „Топољару“ учинили што пријатнијим, најављује директор Николић и додаје:

– У плану је даље сређивање приобаља, додатно насипање шљунка на уређеном делу купалишта, да се сунцобрани „освеже“ новом трском, додавање кабина за пресвлачење. Планирамо и обогаћивање активности на води, да се поново активира школа пливања за најмлађе, да се спроведе у дело школа за једрење, у сарадњи са Једриличарским клубом „Дунавац“. Планова, идеја и жеља никада не мањка. Настојимо да стално нешто унапређујемо и додајемо садржаје. Свакако, позивам све да посете плажу „Топољар“ и сами се увере.

А. М.

 

  • Медијски садржај део је пројекта „Туристички капацитети Градске општине Костолац“, који суфинансира Градска општина Костолац.
  • Ставови изнети у медијском садржају не изражавају нужно ставове органа који суфинансира пројекат.

 

Share.

3 коментара

Leave A Reply

Skip to content