Прегледом вишегодишњих засада, усева сунцокрета, кукуруза, као и необрађених стрништа и луцеришта, на подручју деловања ПИС регионалног центра Пожаревац, утврђено је присуство активних рупа пољских глодара, пољског миша (Аподемус сyлватицус) и пољске волухарице (Мицротус арвалис), у врло ниској категорији бројности.

До повећања бројности пољских глодара долази у условима благих зима, дугог сушног и топлог периода без падавина, као и уколико су присутни лако доступни извори хране у пољима.

До штете може доћи у усевима  чија сетва предстоји у јесењем делу (стрна жита и уљана репица), на које ће глодари мигрирати по ницању биљака. Такође су угрожени и млади вишегодишњи засади, где глодари својом исхраном оштећују корен воћака, што може довести до слабљења и сушења младих стабала.

Како се присуство активних рупа тренутно региструје у врло ниским бројностима, а примена родентицида се препоручује по постизању прага штетности, који за пољског миша износи 10-50 активних рупа/ха, а за пољску волухарицу 10-500 активних рупа/ха, за сада се хемијске мере заштите не препоручују.

Са циљем превентивне заштите од пољских глодара, могу се применити  агротехничке мере, као што су заоравање стрништа, кошење међа и сузбијање корова око засада.

ПИС регионални центар Пожаревац наставља са праћењем бројности пољских глодара и благовремено ће сигнализирати моменат за њихово сузбијање.

Прогнозно извештајна служба ПССС Пожаревац

Share.
Leave A Reply

Skip to content