Седма Међународна научна конференција под називом „Село и пољопривреда“ одржана је у Дому ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ Пожаревцу.

Град Пожаревац и Универзитет Бјељина први пут су организовали тродневну конференцију у Пожаревцу, на којој је представљен зборник радова који је ове године први пут изашао у дигиталном формату.

На конференцији су представљени радови 140 аутора и коаутора. У њима су изнета истраживања и резултати, а у току писања примењене су савремене методе из различитих области пољопривредне производње.

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић, истакла је да се нада већој сарадњи министарства и научних институција, јер, како каже, без научног дела не може да се кроји паметна аграрна политика.

-Наша пољопривреда има велике проблеме у овом тренутку, од климатских промена и свих других катастрофа које нам оне доносе. Ми се налазимо у једном великом знаку питања, шта нам је чинити и шта ми као Министарство уопште можемо као препоруку да дамо  нашим пољопривредницима. Тренутно смо се највише окренули ка универзитетима и институтима, нашим, али и страним, који се баве истим темама. Надам се да ће скуп свих радова које будете представили изнаћи нека нова решења, рекла је Поповић.

Поповић је додала да је Министарство оформило нову радну групу за регенеративну пољопривреду, а један од циљева је да кроз различите научне радове покуша да ревитализује земљу.

СУБВЕНЦИЈЕ СВИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић, рекао је да Град Пожаревац има природно богата села, те да се локална самоуправа труди да и осим пољопривреде оживе и рурални туризам.

– Ми се трудимо да пре свега помогнемо нашим пољопривредницима кроз све субвенције које имамо и које се на нашем годишњем нивоу стопроцентно реализују. Оно чиме можемо да се похвалимо је оно што ради  локална самоуправа, а то је да свако пољопривредно газдинство и сваки пољопривредник добија одређене субвенције, нема оних који су испод црте, рекао је Павловић.

Том приликом директор  ЈП „Љубичево“ Јовица Ристић истакао је да, поред бриге о коњима који су у фокусу њиховог рада,  у саставу њиховог предузећа јесте и пољопривреда и туризам. Он је учеснике конференције упознао са настанком Ергеле „Љубичево“ пожелевши им леп и пријатан боравак у Пожаревцу.

Ректорка Универзитета Бијељина Горица Цвијановић,  нагласила је да је велико задовољство што се овогодишња конференција одржава у Стигу, месту које има ресурсе за пољопривредну производњу.

Конференција је окупила велики број пољопривредних стручњака, те су представљена  сва тренутна достигнућа из ове области, са акцентом на одрживи рурални развој.

И. Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content