Силвија Јовић и Јелена Ђорђевић у пластенику са паприком

Лоши временски услови у виду дугогодишње суше, јаког града и раног мраза све чешће пољопривредне произвођаче стављају на велика искушења. Због тога се последњих година све већи број њих одлучује на производњу у пластеницима. Ипак, за квалитетан пластеник улагања су велика и неретко недостижна.

Пољопривредно газдинство Силвије Јовић из Кобиља успешно се бави производњом повртарских култура у заштићеном простору. Уз помоћ субвенција које им је у више наврата одобрила Општина Мало Црниће, успели су да унапреде производњу поврћа путем подизања квалитетних пластеника и омогуће бољи раст и развој гајених биљака у њима.

Тренутно на површини од око 10 ари поседују четири дугачка „тунела“ и два професионална пластеника. У наредном периоду планирају да поново аплицирају на општинском конкурсу, како би подигли још неки пластеник и увећали производњу.

Стефан Ђорђевић – домаћи корнишони из “Кобиљске баште”

-У пластеницима имамо летњу и зимску производњу. Летња производња базирана је на узгајање парадајза, паприке и краставаца – корнишона и салатара. У зимским месецима производимо различите културе, од зелене салате, преко младом лука за везице, лука сребрњака, белог лука, до ротквица. У пословима ми помажу отац Драгослав, мајка Верица, син Стефан који је студент завршне године на Пољопривредном факултету у Земуну и снаја Јелена.

Најчешћи проблеми са којима се суочавамо су претежно лоши временски услови који све више и више преовладавају. Како на отвореном, тако и у заштићеном простору они лоше утичу на гајене биљке. Наравно, биљка је мање обухваћена стресним факторима у пластеницима, што много значи, јер су губици мањи. Ова наша производња захтева велика улагања како у опрему, тако и у заштитна средства, основна и водотопива ђубрива… Година за годином је свака другачија, па смо се на основу тога адаптирали и  нашу производњу. На крају се ипак све то исплати. Производе пласирамо у оквиру нашег газдинства и малтене све успевамо да продамо на кућном прагу или преко наруџбина. Имамо све више и више људи који препознају наш рад, цене га, те су врло заинтересовани за наше производе, наглашава Силвија Јовић.

Верица Јовић

Када би држава дала мало веће подстицаје општинама, локална самоуправа би пружала већу помоћ газдинствима и младим људима да опстану на селу. Уколико би се омогућила мало већа средства за раст и развој малих пољопривредних произвођача који се баве пластеничком производњом, они би врло брзо ојачали и та прича имали би смисла.

ПРОДАЈА НА КУЋНОМ ПРАГУ

Радни дан ове вредне повртарке и њене породице почиње у седам сати ујутру обиласком самих пластеника и прегледом биљака како би се уочило евентуално постојање штетних инсеката који лоше утичу на раст и развој. Такође, посматра се у ком су стадијуму биљке и да ли је потребно извршити неку заштиту у виду фунгицидних и инсектицидних третмана.

Поред пластеничке производње ово газдинство има доста оваца и коза, а на пет хектара узгајају и ратарске културе, кукуруз, сунцокрет и детелину и то користе за исхрану животиња.

Драгослав Јовић

Што се планова за будућност тиче, Силвија се нада да уз подршку Општине и државе, њена породица крене убрзаним корацима ка већој, озбиљнијој производњи, али за све то су, како каже, потребна много већа новчана улагања.

-Кључ успеха у нашој производњи је заједнички тимски рад, доста стручног знања и велика посвећеност производњи. Знање је нужно, уколико се желе резултати у производњи, закључује Силвија Јовић.

Д.Динић

Пројекат суфинансира Општина Мало Црниће. Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.

Share.
Leave A Reply

Skip to content