Гости на свечаности

Свечаном седницом Скупштине општине, 14. октобра, прослављен је Дан ослобођења и Дан општине Мало Црниће.

Честитајући празник грађанима, председница Скупштине општине Горанка Стевић је на свечаности подсетила да се Дан општине слави 69. пут, а да је од ослобођења у Другом светском рату до данас прошло 80 година.

-Овог дана, као и сваке године одајемо дужно поштовање свим жртвама, које су дале своје животе за лепшу и бољу данашњицу и још лепшу и светлију будућност. Данашњи дан пружа нам прилику да се сетимо свих јунака нашег народа у рату и миру, који су сањали велике снове и нису штедели себе у остваривању тих снова, слободе, правде, истине, просперитета и напретка наше земље. Колективно памћење нас обавезује да гледамо напред у будућност, али никако не смемо да заборавимо тековине прошлости. Наша општина је делила судбину наше државе, како у мирним, тако и немирним временима. Зато поуке битне за садашњност и вредне за будућност налазимо у прошлости, јер се прошлост и будућност увек преплићу кроз различита питања и многе одговоре, а садашњост је само непоновљиви тренутак у пролазу, казала је Стевићева и додала да је ова година обележена интензивним активностима на стварању бољих услова за развој, несметани развитак, оснаживање и изградњу комуналне инфраструктуре.

“Боже правде” у извођењу хора ОШ “Моша Пијаде” Мало Црниће

-Ова Скупштина доследно датим обећањима истрајава у остварењу свих циљева, показује ефикасност у раду, доноси потребна акта која су од непосредног значаја, како за институције, установе, јавна предузећа и организације, тако и за наше грађане. Жеља и циљ овог руководства је да свакодневним радом, напорима и победама, како великим, тако и малим, настоји да општина Мало Црниће са својих 19 насеља ствара боље услове и постане лепше место за живот грађана, закључила је председница Скупштине.

ЈАСНОМ ВИЗИЈОМ У БУДУЋНОСТ

Председник Општине Малиша Антонијевић обраћајући се присутнима истакао је да је 14. октобар важан датум и прилика да се изврши ретропспектива планираних и реализованих послова.

-Поверење грађана добијено на изборима је наша обавеза да оправдамо све оно што се од нас очекује, али и да урадимо и више од тога, јер сви ми заједно немамо времена за лутања већ смо ту да јасним циљевима и јасном визијом корачамо у будућност. За зацртане циљеве прихватам критику, а за остварене резултате делим заслуге са члановима Већа, одборницима и запосленима у Општинској управи, са којима смо те циљеве и остварили. Општина Мало Црниће спремно дочекује изазове и решава проблеме и све оно што нам наметне време у којем живимо. Идеје стварамо сами, али их црпимо и из разговора са грађанима, јер су они ти са којима градимо будућност, али и суд за све што спроведемо у дело, рекао је Антонијевић.

Он је апострофирао добру сарадњу са Владом Србије, ресорним министарствима и председником државе захваљујући чијој подршци је урађено доста на унапређењу инфраструктуре и директне помоћи људима.

-Трудимо се да помоћ буде свеобухватна и да у складу са нашим могућностима помогнемо у свим сферама, па је тако пољопривреда била један од приоритета и кроз различите видове давања бар мало смо успели да помогнемо и ублажимо последице суше које су нас задесиле уз испуњено обећање које гласи, новац не делимо на проценте већ ће га бити колико буде захтева.

Председник је честитао добитницима највишег признања Општине и захвалио се друштвено одговорним организацијама, предузећима, установама и појединцима, који су својим радом и ангажовањем допринели да развој општине буде брз и ефикасан.

ОКТОБАРСКА ПРИЗНАЊА

За изузетне резултате постигнуте у развоју и унапређењу општине, Октобарске награде у виду плакете, председник Општине Малиша Антонијевић уручио је: Милади Костић из Салаковца, за рад и бригу о здрављу грађана; др Жикици Перићу из Пожаревца, за допринос развоју сточарства; Милији Радивојевићу Баји из Пожаревца, за допринос култури и очувању традиције; Валентину Ољачи из Божевца, за унапређење и развој културе и Зденку Животићу из Куле, за постигнуте резултате у пољопривредној производњи. У име награђених на значајном признању захвалили су се Милија Радивојевић Баја и Валентино Ољача.

Октобарска признања заслужним појединцима уручио је Малиша Антонијевић

КЊИЖЕВНА НАГРАДА МАРИЈИ МИЛАДИНОВИЋ

Између 18 књига песама које су пристигле на овогодишњи књижевни конкурс, стручни жири у саставу: Данијела Божичковић Радуловић, Зорка Стојановић и Радица Павловић, одлучио је да Књижевна награда „Србољуб Митић“ за 2024. годину припадне Марији Миладовић из Ћуприје, за збирку песама „Бродвеј под светлима мобилних телефона“, у издању „Нове Артије“ и Књижевно – уметничке асоцијације „Артија“ из Параћина.

Поетска збирка „Бродвеј под светлима мобилних телефона“ је својерсно уметничко трагање за коренима, повезаностима, исцељењима, морањима и слободама.

Књижевну награду Марији Миладиновић уручила је Горанка Стевић

-Збирка садржи три поетска сегмента у којима уметница слави живот, онакав какав јесте у стварности, јер како сама каже, написана реч може да се прецрта, али утиснута не може. Речи песникиње су бритке, реске, једноставне, а опет тако топле, нежне и меке, истакла је председница жирија Данијела Божичковић Радуловић.

У културно – уметничком програму наступио је хор Основне школе „Моша Пијаде“ Мало Црниће. Свечаности су присуствовали народни посланици Ана Миљанић и Верољуб Арсић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, представници општина Браничевског округа, цркве, војске, полиције, судства, тужилаштва, катастра, Црвеног крста, Дунав осигурања, Банке Поштанска штедионица, Електродистрибуције Србије, СУБНОР-а, НСЗ, Апотекарске установе Пожаревац, здравства, културе, школа, директори предузећа и установа, чланови Општинског већа, одборници…

Текст: Д. Динић

Фото: В. Милић

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content