Поводом обележавања осамдесет година од ослобођења града Пожаревца, 15. октобра у Галерији Народног музеја отворена је изложба архивских докумената и фотографија, музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941 – 1945“.

 Историјски архив Пожаревац, Војни архив, Војни музеј у сарадњи са Народним музејом Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране дају свој допринос чувању сећања на рат и подвиге ослободилаца, учвршћивању антифашизма као дубоког опредељења за мир и слободу.

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић наглашава да је изложба настала као резултат истраживања архивске грађе као примарног историјског извора, првенствено у фондовима и збиркама пожаревачког Архива, Војног архива и Војног музеја.

Др Маријана Мраовић, др Јасмина Николић, др Срећко Босић и Саша Живановић

-Архивска документа и фотографије на овој изложби фактографски осликавају деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље, успостављање односа југословенске народноослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобађању окупиране територије Србије. Са друге стране, осликавају и окупацију земље, судбину избеглица и ратних заробљеника у немачким логорима, страдање цивилног становништва, жена, деце…, истиче директорка.

Ауторке др Маријана Мраовић, др Јасмина Николић, др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић су применом методологије научне историографије одабрале и презентовале 160 архивских фотографија и 80 докумената из чак 30 фондова и збирки које се чувају у 13 културних институција из седам градова у Србији. Употпуњена је предметима из фундуса Народног музеја у Пожаревцу и то војним наоружањем и опремом и деловима униформи и одеће.

ДОПРИНОС КУЛТУРИ ТРАЈАЊА, СЕЋАЊА И ПАМЋЕЊА

Изложба је тематски подељена на две главне целине. То је „Ратна слика Србије у Другом светском рату – окупација“ и са друге стране, „Борба за ослобођење Србије 1941 – 1945. године и сарадња НОВЈ са Црвеном армијом“.

-То представља посебан облик комуникације која у наше сећање враћа ужас свих људских патњи, огромних страдања људи и пожртвоване борбе за очување основних хуманих вредности, чиме се обнавља прошлост везана за антифашистичку борбу. Приређена изложба као посебна, потпуно нова целина, омогућава спознају прошлости и обликовања свести о историји Другог светског рата и значају победе над фашизмом и нацизмом, са једне стране, а са друге стране се наслања на питање баштине. Појам наслеђа има значење трезора запамћених материјалних носилаца вредности и управо оно представља оквир ове изложбе посвећене осамдесетогодишњици победе над фашизмом. Модеран архив није само простор за смештај и заштиту архивских докумената већ и установа од које се очекује да покрене важна питања везана за културу сећања, идентитет, основне вредности на којима почива друштво у којем се живи. Наша је дужност да наставимо традицију обележавања ослобођења и победе над фашизмом, победе која је отворила ново цивилизацијско поглавље у историји Европе и света, казала је др Јасмина Николић.

На увид јавности стављена су архивска документа и фотографије о ратним приликама у Србији током ратних година, са намером да се историчарима који се боре против ревизије историје Другог светског рата понуде докази који могу допринети заустављању кривотворења чињеница, али и ода поштовање доприносу савезничке Црвене армије победи антихитлеровске коалиције. Ова изложба, историјским документима и фотографијама, доприноси култури трајања, сећања и памћења.

БОРБА ПРОТИВ РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ

Испред Војног архива присутнима се обратила др Маријана Мраовић истакавши значај богатог архивског фундуса који је уткан у изложбу и који је према њеним речима сведочанство успеха у раду минулих генерација да се архивска грађа о страдању цивилног становништва, страхотама окупације, времену грађанског рата на територији окупиране Србије и борби за ослобођење на југословенским просторима, сачува од пропадња и заборава.

Са отварања изложбе

У првом тематском делу изложбе приказан је корпус докумената који се односи на окупацију Србије и организовање немачког војног и управног апарата са акцентом на мере које су окупационе и колаборационе власти предузимале да онемогуће и обуставе било какав организовани отпор окупатору. Приказане су и потресне фотографије немачких злочина у Бачкој, Панчеву, Мачви, Шапцу и Пожаревцу, у другој половини 1941. године.  У наставку су изложене фотографије и документа које сведоче о одмаздама над становништвом у Краљеву, Крaгујевцу и Новом Саду, као и о организованом уништавању људских живота у систему концентрационих логора: Нишу, Бањици, Сајмишту и Јајинцима. Посебан корпус докумената и фотографија посвећен је статусу и судбини ратних заробљеника припадника Војске Краљевине Југославије и положају српских официра у немачком заробљеништву све до тренутка ослобађања из немачких логора, казала је др Мраовић.

 Друга тематска целина изложбе посвећена је борби за ослобођење Србије и сарадњи народноослободилачког покрета са Црвеном армијом. У општем делу о оснивању и деловању јединица НОВЈ посебно се издваја архивски документ о формирању Прве пролетерске бригаде, Наређење врховног команданта о формирању НОВЈ и јединица,  Обавештење у вези савезничких ваздухопловних акција на територији Југославије и поступању са савезничким авијатичарима и Наређење Штаба Прве армије НОВЈ за пробој Солунског фронта. Посебан корпус фотографија односи се на деловање пожаревачких партизана кроз читав ратни период, као и ослобођење Пожаревца.

О предметима из фундуса Народног музеја Пожаревац говорио је директор ове установе Саша Живановић. Народни музеј у оквиру своје историјске збирке поседује једну од најкомплетнијих колекција наоружања са територије Браничевског округа, укључујући и оружје које је било у употреби током Другог светског рата.

Изложба ће бити отворена до 31. октобра

 -Ова колекција нам открива разноврсност наоружања, како по пореклу, тако и по години производње, што је последица присуства различитих војних формација и идеологија на овим просторима. Оружје је долазило из различитих извора, често коришћено из претходних периода, а међу њима је и домаћа производња, попут пушке М -1924 из Фабрике „Застава“ у Крагујевцу, истакао је Живановић.

ПУТОКАЗ ПАТРИОТИЗМУ И НАЦИОНАЛНОМ ИДЕНТИТЕТУ

Изложбу је отворио председник Скупштине Града Пожаревца др Срећко Босић нагласивши да се ради о веома значајној поставци архивских докумената и фотографија.

-Гледајући каталог поставке човек не може да буде равнодушан према злочинима које је српски народ претрпео. Други део изложбе говори о победничкој војсци која долази и просто делује невероватно да је после три године патње и страдања дошла слобода. Данас опет трпимо одређене тегобе иако смо у рату били на страни која је била победничка и праведна и ове фотографије треба да нам буду наук и упозорење, да памтимо, да знамо шта су нам радили и да се чувамо, закључио је др Босић.

 Д.Динић

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content