У Дому здравља Пожаревац вакцинација против сезонског грипа је незванично почела у недељу, 6. октобра. Тада је, као и претходних викенда у септембру, организована акција превентивних прегледа. Осим што су могли да провере здравствено стање на овој бесплатној здравственој контроли, грађани су могли да приме и вакцину против сезонског грипа. За вакцину се тог дана одлучило 110 од 139  прегледаних пацијената.

Др Дејан Миленковић, директор Дома здравља прецизирао је циљану групу вакцинисаних:

-Прегледи су организовани за одрасле, тако да је и рађена вакцинација одраслих особа. Дом здравља Пожаревац добио је 1960 комада четворовалентне холандске вакцине и 40 „торлакових“ тровалентних вакцина.

Вакцинација против сезонског грипа је званично почела дан касније, у понедељак, 7. октобра. Одзив на вакцинацију је задовољавајући, каже др Миленковић и додаје:

-У првих неколико дана, рачунајући и недељу 6. октобар, интересовање за вакцину је велико, стигли смо до бројке од 480. Рачунамо да ће током октобра и новембра број вакцинисаних грађана прећи 1500. Препоручујемо обе вакцине, а на пацијентима је да изаберу. Како можемо да видимо, у већем броју се одлучују за четворовалентну вакцину која је уназад пар година била доступна.

ПРЕПОРУКА ХРОНИЧНИМ БОЛЕСНИЦИМА

Др Дејан Миленковић

Препорука је, саветује др Дејан Миленковић, да вакцину приме пре свега, хронични болесници: 

-Сви могу да се вакцинишу, али посебно треба то да ураде хронични болесници на прагу ових дана када већ крећу респираторне инфекције блажих типова. Очекује се сезона грипа, има га већ регистрованог у Србији. За неко идеално стицање имунитета потребно је две до три недеље и позивамо пацијенте, децу и одрасле, поготово старије од 65 година и хроничне болеснике, да дођу код свог изабраног лекара, одаберу вакцину и да се вакцинишу и заштите. 

Донација Дому здравља од локалне самоуправе

Дом здравља Пожаревац очекује да стигне у току ове године још једна донација од Града Пожаревца, линеарна сонда за ултразвучни апарат у Радиолошкој служби:  

-На тај начин ћемо унапредити рад Радиолошке службе на задовољство наших запослених и пацијената. Свака врста помоћи коју Град издвоји, нама много значи, јер обнављамо опрему и пружамо квалитетнију услугу пацијентима. Кадар нам је стручан и добар, али морамо да имамо и добру опрему, каже др Миленковић.

Вакцина, каже др Миленковић, штити од грипа, па ће ча и у случају обољевања, клиничка слика бити блажа и предупредиће велике компликације које грип има код дијабетичара, кардиоваскулраних болесника, асматичара, људи са епилепсијом, код онколошких пацијената:

-Вишеструки је бенефит од вакцине која се деценијама даје. То је стара, позната и проверена вакцина.

Сезонски вакцину против грипа деца предшколског узраста могу да приме у  Дечијем диспанзеру, док је у Школском диспанзеру примају деца школског узраста и студенти. У Општој служби Медицине рада и Огранку Костолац за вакцину могу да дођу одрасли, радно способни грађани и пензионери.

„Отворена врата“ за Гардасил

У Школском диспанзеру Дома здравља у Пожаревцу крајем октобра или почетком новембра поново ће бити организована акција „Отворена врата“ са позивом за примање вакцине Гардасил 9 против хуманог папилом висруса, најављује директор Дома здравља др Миленковић:

-Већ смо имали акцију с пролећа ове године и дала је изврсне резултате. Вакцина штити од карционома грлића материце и вишеструко је корисна, безбедна је и није било нежељених реакција. Даје се у две или три дозе у зависности од узраста.

Иначе, ова вакцина може да се прими сваког радног дана без заказивања у Школском диспанзеру. Њом су обухваћена деца и млади од девете до деветнаесте године.

Д. Деурић

Share.
Leave A Reply

Skip to content