Са свечаности крај споменика на Врањевцу
Министар Старовић одаје пошту

Парастосом страдалим жртвама у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1920. године и полагањем венаца на споменик палим борцима, 18. октобра, обележена је 109. годишњица битке на Врањевцу.

Венце су положили изасланик председника Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, народни посланик Верољуб Арсић и чланица Градског већа Марија Влајовић, делегација Општине Мало Црниће на челу са председником Малишом Антонијевићем, Скупштине општине Мало Црниће предвођена председницом Горанком Стевић, председник Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године Општине Мало Црниће Горан Дачић и представници Удружења бораца Општине Мало Црниће.

НЕГОВАЊЕ КУЛТУРЕ СЕЋАЊА

Говорећи о важности оваквих обележавања министар Немања Старовић је истакао да је на Врањевцу 1915. године народ браничевског краја писао једно од најсветлијих поглавља српске војне историје.

Верољуб Арсић, Саша Павловић и Марија Влајовић полажу венац

-Исказана истрајност и спремност да се брани сваки педаљ отаџбине, превазишла је храброст античких јунака, као што и дан данас испирише свакога коме је на срцу будућност и част наше земље. Суочени са надмоћним непријатељем и ратом на два фронта, јунаци који су бранили овај део отаџбине били су свесни да се боре и за будућност нашег народа. Наизглед обични људи, земљорадници, сточари и наставници, у моменту највеће нужде претворили су се у непобедиве див – хероје. То је она суштинска одлика српског народа, због које сам убеђен у то, да не дај Боже ако поново зазвони звоно за одбрану наше државе, да би му се и данашња поколења одазвала, спремна да бране истину, правду и слободу. Данас, више од једног века након боја на Врањевцу, сећајући се жртве наших хероја, имамо обавезу да размишљамо и о будућности. Ровови данашњице су у борби за економски напредак и свеопшти просперитет нашег друштва. Изградња мостова и путева, привлачење инвестиција, увођење нових технологија и запошљавање младих, то су битке у којима морамо побеђивати свакога дана, закључио је министар.

Обраћајући се присутнима, председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић је поручио да обележавањем овог датума чувамо како историју, тако и успомену на значај победе над окупатором.

Пошту страдалим ратницима одају челници Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић и Даниел Сурдуловић

-На брду Врањевац и на многим другим местима писана је историја. Овде је само још једна вођена битка где се јунаштво показивало храброшћу и где су наши преци још једном показали како се брани отаџбина. Увек на бранику домовине, никада у освајању туђе територије, гинуо је српски војник решен да мир и слободу сачува за своју породицу, за своје потомке који ће одрастати у слободи. Захвалност, сећање уз вечни помен је најмање што можемо да учинимо за све јунаке и страдале. Нека нас сећање на борце, на наше хероје, инспирише да тежимо правим вредностима и нека нас охрабри да будемо што бољи људи, нагласио је Антонијевић.

Делегација Скупштине општине Мало Црниће

Председник Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године Општине Мало Црниће Горан Дачић нагласио је да је комплекс Врањевац подигнут у част и славу 23.560 палих бораца, цивила и жртава у Великом рату, као и у балканским ратовима, а њихова имена уграђена су у темеље грандиозног споменика заједно са књигом Српски ратни поменик.

Удружење потомака ратника на челу са Гораном Дачићем

-Пре 109 година, на овом светом месту вођена је једна од најтежих и најкрвавијих битака, у којој се бранила слобода, вера и отаџбина. Историја као наука, а и ми данас својим присуством потврђујемо значај и улогу српске војске у свим ратовима који су до сада вођени. У сагласју са вековним искуством, знамо да су патриотизам и храброст веома важни у одбрани и очувању тешко стечене слободе. У част и славу јунака који су на овом брду изгубили животе, ми данас говоримо о значају слободе и вредности овог спомен обележја, рекао је Дачић.

Уручење плакета

У културно – уметничком програму наступио је Хор манастира Рукумија, док су стихове родољубивих песама казивали Милија Радивојевић Баја, Зорица Тошић и Мирослав Митровић. Помен погинулим ратницима служио је игуман манастира Рукумија отац Симеон. Овом приликом министар Старовић уручио је плакете постхумно Предрагу Мирковићу Дачи и Живиславу Антонијевићу.

Наступ Хора манастира Рукумија

Дарко Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content