У Галерији обојене светлости Центра за културу Пожаревац у току је изложба слика са Првe српскe ликовне колоније на даљину „ТУЛБА 2020“. Реч је о сликама насталим овог лета у оквиру Колоније која је због епидемије COVID 19, организована онлајн. Изложба је отворена у суботу 29.aвгуста у присуству једног броја учесника, а по речима Павла Миладиновића председника Удружења “АРТ КРУГ ПМ” Пожаревац које је било организатор, сликари су радили у својим атељеима дружили и размењивали искуства у складу са прописаним мерама уз помоћ скајпа, вибера и других расположивих средстава комуникација.

Изложбу је отворио Влада Винкић, истичући:
– Од јуна до августа четкице су летеле по платнима, разливала се боја која из основног агрегатног стања добија обрисе врхунске ликовне поетике, док укључене камере и непосредна комуникација међу овим ствараоцима „разбија“ табу да је тишина атељеа неприкосновени сликарев сарадник. Уосталом, ово је Колонија али и догађај. Врхунски. Уметнички. Због начина рада и организације, можда, историјски. Платна пред нама одишу пуноћом идеја и боја, чврстином умећа и вештина, сопственом културом и националном традицијом. Преплићући нити стваралаштва и интиме проистекле у тешком времену за човечанство, ствараоци – учесници ликовне колоније на даљину, подарили су нам јединствену призму кроз коју уочавамо знање, таленат, перцепцију, визију и надасве, мисију за коју су ови племенити људи чији потписи красе дела пред нама – предодређени, рекао је између осталог Винкић.

Радове српских сликара Пожаревљани ће моћи да погледају све до 13. септембра, а до краја године мештани Жагубице и Петровца на Млави, након чега ће један број слика бити поклоњен Пољопривредној школи „Соња Маринковић“ са Домом ученика. Прву српску ликовну колонију на даљину „ТУЛБА 2020“ подржали су Град Пожаревац, Компанија „Дунав осигурање, пожаревачка Пољопривредна школа, Удружење „Хомоље арт“ и многи други.

Share.

Comments are closed.

Skip to content