Са др Весном Лакић, специјалистом гинекологије и акушерства у Саветовалишту за труднице при Школи родитељства пожаревачког Дома здpавља, настављамо разговор о припремама за порођај, овом приликом о врстама порођаја. 

Порођај може бити природан  или  изазван – индукован порођај, потом, природан или у аналгезији и анестезији, а порођај се у неким случајевима из медицинских разлога завршава акушерком операцијом која може бити вакум екстракција плода, форцепс екстракција плода и порођај царским резом (Sectio Caesarea).

САВРЕМЕНИ ПОРОЂАЈ  

Савремени порођај  данас  чине све методе која се примењују у акушерству које имају за циљ да се смањи осећај бола код труднице, убрза његов ток и скрати време трајања порођаја.

– Због тога се данас најчешће примењује планиран индукован порођај или, ако је дошло до природног отпочињања, примењују се поступци стимулације порођаја, каже др Лакић, и наставља: 

 Др Весна Лакић

– Индукован порођај означава изазивање отпочињања порођаја апликацијом лекова који  изазивају појаву контракција (простагландин вагиналете). На то се може надовезати апликација лекова које појачавају контракције (инфузија окситоцина ). У порођају се спроводи прокидање водењака при дилатацији од 3-4 центиметра када је порођај ушао у иреверзибилну фазу (не може се зауставити). Спроводи се просецање међице – епизиотомија, која смањује отпор ткива при експулзији плода и спречава повреде меких ткива мајке и патњу плода. Давањем утеротоника у трећем порођајном добу и убрзавањем истискивања постељице спречава се појава млитавости – атоније материце и тежих крварења.

– Сви ови, као и други поступци лечења који се примењују у савременом акушерству, имају за циљ да олакшају порођај мајци, доведу до рађања здравог детета и отклоне појаву и на време лече компликације уколико се јаве.

АНАЛГЕЗИЈА

У савременом акушерству се све више спроводе методе отклањања порођајног бола тзв. аналгезија у порођају. Она има за циљ смањење интезитета бола у првом порођајном добу, а остварује се применом аналгетика, спазмолитика, анксиолитика и у одабраним случајевима опијата.

– Епидурална анлгезија је стандардна процедура која се примењује дужи временски период у САД-у и западној Европи. Последњих година је метода која се све више примењује и у породилиштима у нашој земљи. Остварује се аналгезија доње половине тела убризгавањем анастетика у простор кичмене мождине L4 – L5, од стране анестезиолога који активно учествује у порођају, онда  када је порођај сигурно отпочео, када су контракције  правилне и устаљене и дилатација материчног ушћа је 3 центиметра и више, односно, када је порођај ушао у иревезибилну, односно, неповратну фазу. Контракције труднице се настављају, али нису болне. Примењује се активно вођење другог порођајног доба oд стране акушера, јер изостаје препознавања напона од стране мајке, објашњава др Лакић. 

ЦАРСКИ РЕЗ

Царски рез је завршавање порођаја  абдоминалном операцијом које узроковано апсолутним или релативним разлозима од стране мајке или стране плода или обостраних разлога. Учесталост броја царских резова на 100 порођаја је 10 до 25 посто. Код претходног царског реза поновни је у 40 посто случајева.

Др Весна Лакић указује на то да рез на трбуху мајке може бити уздужни, у хитним стањима, или ниски попречни. 

Разлози за царски рез или индикације од стране мајке могу бити несразмера између плода и карлице мајке тзв. фетопелвична диспропорција, потом, ненормалан став плода (карлични, попречни, ножни, рамени, задњи лични, испадање ситних делова плода или пупчаника), односно, placenta praevia, када предњачи постељица, Abruptio placentae или превремно одлубљивање постељице. Preclampsio i eclampsioје родужен и неуједначен порођај и поред стимулације. Разлози за царски реу могу бити и претећа руптура утеруса, потенцијално слаб зид утеруса због ожиљака од претходних операција, тумори карлице који предњаче испред плода, теже болести мајке (срца, мозга, повишени притисак, шећерна болест и др). 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content