У селу Царевцу, у општини Велико Градиште упешно ради  задруга љубитеља кoња  „Санта“. Њен оснивач је заљубљеник у коње,  столар и земљорадник по занимању Веља Стојановић. Идеја о удруживању коњара, власника превасходно  липицанера родила се пре 12 година. 

-Тада сам први пут чуо да се у Ђакову одгајају коњи липицанери, каже Веља Стојановић и додаје:

-Отишао сам у Ђаково и замолио тадашњег директора Центра за селекцију коња др Звонка Бенчића да ми покаже те прелепе животиње. Одушевио сам се и купио једног коња по имену „Санта“. Тако је и ова задруга добила име по првом липицанеру у овом крају.

Предлог др Бенчића  да се оснује коњарска задруга љубитеља коња у селу, одушевљено је прихваћена. Помоћ је пружила и Скупштина општине Велико Градиште.

Данас задруга има 32 члана. Поред  људи из Царевца у задрузи су и одгајивачи коња из Десина, Триброда, Браничева, Крушевице, Кусића, Тополовника и Чешљеве Баре. Сваке године у Царевцу се приређује смотра коња на којој се врши одабир, матичење и жигосање чистокрвних грла. Све стручне послове обављају стручњаци из Ђакова. Поред  Веље Стојановића у раду задруге су активни још и Александар Живановић, Живорад Јовичић, Мирољуб Живановић…Чланови задуге редовно учествују на коњичким манифестацијама, обавезно на ЉКИ. У сарадњи са коњичким друштвом „Вељко Дугошевић“  из Пожаревца, задруга у Царевцу намерава да своје чланове ангажује у филмовима који би се снимали у оближњој рамско-голубачкој пешчари јер постоји замисао да се на овом простору гради филмски град.  

                                                                                                                                                                  М. Дашић

Share.

Comments are closed.

Skip to content