Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године положило је венце крај споменика Српском војнику и војводама Првог српског устанка Миленку Стојковићу и Петру Добрњцу у Пожаревцу.

Венци су положени у знак сећања на одлуку о подизању Устанка 1804. године донету у Марићевића јарузи крај Орашца, на Сретење.

-Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године и данас, као и неколико деценија уназад, обележава Сретење, дан када је Карађорђе у Орашцу сазвао око 300 виђенијих људи из целе Србије. Скуп је сазван после сече кнезова и терора дахија и донета је одлука о дизању Првог српског устанка. Иза тога је уследила побуна Срба која се није могла зауставити. Сећајући се данас Карађорђа, устаника и војвода нашег краја, морамо да се запитамо где смо ми данас, а где су они били у она времена. Чини се да смо ми данас њихови недостојни потомци, рекао је крај Споменика српском војнику председник Друштва у Пожаревцу, Србислав Стојановић.

На Сретење које се у Србији обележава и као Дан државности, Србија је добила и један од најлибералнијих устава у ондашњој Европи. Сретењски устав није дуго потрајао, већ у марту га је тадашњи владар Србије, Књаз Милош суспендовао.

Share.

Comments are closed.

Skip to content