Сусретом најбољих одбојкашких репрезентација Србије и Северне Македоније и промоцијом књиге „Шампиони из мале вароши“, прошлог петка у новој дворани на обали Сребрног језера обележена годишњица освајања титуле шампиона Југославије одбојкаша ВГСК и њиховог учешћа у Купу европских шампиона.



Пут од бајке до титуле шампиона некадашње Југославије био је прожет дугогодишњим стваралачким радом бројних ентузијаста, али и младих спортиста жељних афирмације. Отуда не чуди да је Велико Градиште са својом специфичном школом постао један од центара српске одбојке. То је основна порука одбојкашког спектакла, одржаног прошлог петка у новој дворани на обали Сребрног језера у присуству више од 200 званица, међу којима су били чланови шампионске генерације одбојкаша ВГСК, представници Одбојкашког савеза Србије на челу са председником Зораном Гајићем и генералним секретаром Иваном Кнежевићем, челни људи локалне заједнице на челу са председником Општине Велико Градиште Драганом Милићем, прослављени градиштански олимпијци Слободан Боба Ковач и Михајло Митић, дугогодишњи председници Одбојкашког клуба ВГСК Велимир Маровић, Миленко Бобић и Горан Борчак, легендарни спортски радник Милован Даба Лазић, представници спортских асоцијација и клубова, директори јавних предузећа и установа, чланови садашњег Управног одбора ОК ВГСК са председницом Жаклином Јанковић, као и двојица суперталентованих младих, градиштанских стручњака, Милан Ђуричић, трофејни тренер кадетске репрезентације Србије, и Дејан Милановић, најбољи тренер млађих одбојкашких селекција Србије у последње три године. 

Србија-Северна Македонија 3:1

Нова дворана на Сребрном језеру. Гледалаца више од 200. Судије: Драган Паповић и Бојана Живковић из Пожаревца и записничар Татјана Лазаревић  Велико Градиште. Резултат по сетовима: 25:17, 28:26, 23:25 и 25:23. 

Србија: Ковачевић, Крсмановић, Јововић, Кујунџић, Митић, Симић, Лубурић, Вучићевић, Ковач, Убипарип, Недељковић, Стефановић, Пековић и Негић. Селектор Слободан Ковач.

Северна Македонија: Г. Гјоргијев, Н. Гјоргијев, Милев, Наков, Љафтов, Деспотовски, Арсов, Надјунков, Илиев, Костики, Михаилов, Николов, Савовски, Ангеловски и Ричлијев. Селектор: Никола Матијашевић. 

У оквиру припрема за наступе у Лиги нација, одбојкаши Србије и Северне Македоније одиграли су у новој градиштанској дворани и пред телевизијским камерама занимљиву двочасовну пријатељску утакмицу. После интонирања државних химни, домаћин је, иако некомплетан, само у првом сету потврдио квалитет. У наставку меча виђена је равноправна борба, али је селектор српске репрезентације након дуела био задовољан приказаном игром.

ШАМПИОНИ ИЗ МАЛЕ ВАРОШИ

Сусретом најбољих одбојкашких репрезентација Србије и Северне Македоније, које се припремају за надметање у Лиги нација, као и промоцијом књиге „Шампиони из мале вароши“, аутора, новинара и публицисте Драгана Живановића, обележено је 40 година од тренутка када је Одбојкашки клуб ВГСК начинио једну од највећих спортских сензација тог времена и  освојио титулу шампиона некадашње Југославије. Исто толико времена прошло је од тренутка када су Градиштанци наступали у Купу европских шампиона и освојили пето место у том елитном такмичењу, као и четири деценије од отварања прве савремене спортске дворане у граду на Дунаву. Бурним аплаузом поздрављени су освајачи титуле првака у пролеће 1980. године : Мате Пиљић, Небојша Врзић, капитен Владислав Динић, Милан Селић, Миомир Рајчић, Владимир Трифуновић, Миодраг Митић, Ненад Ђорђевић, Љубиша Лукић и Зоран Витић, одсутни Слободан Ђорђевић, као и њихов тадашњи тренер Радомир Величковић. Градиштанци су добро запамтили и наступе Николе Шупута, Александра Богдановића, Бранка Мургуља и Љубише Животића, који су у међувремену преминули. Поред поменутог Величковића, шампионску генерацију стварали су и изузетни стручњаци: Петар Станишић, Александар Боричић, Арпад Секер, др Драго Томић и Мирослав Воргић. Овдашњи љубитељи спорта упамтили су  улогу браће Кутлешић, Миодрага Стокића Кикета, а посебно легендарног Петра Познановића. Не заборавља се и допринос екипним дометима покојног Горана Јаношевића

О стварању шампионске генерације говорио је некадашњи тренер, потом дугогодишњи председник клуба, а сада спортски директор Радомир Величковић. Подсетивши да су у Великом Градишту поникли Трифуновић, Митић, Ђорђевић, Ковач и други интернационалци и репрезентативци, Величковић је истакао да титула шампиона велике Југославије није случајно стигла у град на Дунаву: 

– Ми смо у континуитету градили и саградили шампионску генерацију. Она је најпре три пута била јуниорски првак државе, а потом у сезони 1979/80. године и сениорски клупски шампион Југославије испред тада моћних клубова, као што су били Партизан, загребачка Младост, сарајевска Босна, скопски Вардар и Модрича.

Аутор књиге Драган Живановић је указао да би Градиштанци убудуће требало да обележавају као годину оснивања клуба 1945. Дакле, годину када је у оквиру Спортског друштва Млади борац формирана одбојкашка секција која прво такмичење има годину дана касније. Најлепши период клуба био је у периоду од 1972. до 1982. године. У поређењу са тадашњим великим одбојкашким центрима, попут Београда, Загреба, Новог Сада, Сарајева и Скопља, Градиштанци нису имали адекватну спортску инфраструктуру, широку играчку базу и довољно новца за финансирање врхунског спорта, али су све то надокнадили знањем, талентом, упорношћу, фанатизмом и жељом да освоје шампионски пехар. Зато су их суграђани „наградили“ изградњом прве савремене спортске дворане у којој су потом игране утакмице Купа европских шампиона. У истом објекту потом ће таленат потврдити бројне генерације одбојкаша, међу њима Боба Ковач, Јован Марковић, Владимир Јекић, Милош Стојковић, Душан Петковић и Михајло Митић, поручио је Живановић.

-Препун сам емоција када стојим пред шампионском генерацијом клуба у коме сам почео своју спортску каријеру. У мечевима Купа шампиона био сам сакупљач лопти. У међувремену, захваљујући и тим идолима, остварио сам своје снове и верујем да могу бити узор садашњим малишанима у нашем Великом Градишту. И овај нови спортски објекат потврђује да су створени предуслови да град на Дунаву буде један од одбојкашких центара Србије који ће изнедрити нове шампионе, рекао је, између осталог, један од најбољих светских тренера и актуелни селектор репрезентације Србије Слободан Боба Ковач.

Врхунских спортских резултата нема без адекватне подршке локалне заједнице. Отуда је значајна улога мештана и локалне самоуправе и у развојном путу ОК ВГСК. После школске фискултурне и спортске дворане, у којој су игране утакмице Купа европских шампиона, град на Дунаву добио је и трећи, савремени објекат на обали „српског мора“. Подсетивши на те чињенице, председник Општине Велико Градиште Драган Милић је потом нагласио: 

– Поносан сам што се налазим на челу мале средине по броју становника, али велике по људима који у њој живе и стварају! Овде је семе одбојке израсло у чврсто дрво које деценијама даје плодове. И овај нови објекат допринеће даљем размаху одбојке у Великом Градишту, а изградили смо га захваљујући и финансијској подршци Владе Србије. Тако смо створили предуслове за функционисање још једног центра српске одбојке. 

На значај шампионске генерације ОК ВГСК и њен допринос развоју овог атрактивног спорта у Србији указао је и некадашњи трофејни селектор репрезентације Југославије, а садашњи председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић

– Сигурно је да добрих резултата репрезентација тадашње Југославије и садашње Србије не би било да није било градиштанског клуба и његовог доприноса у стварању асова. Када сам почињао каријеру селектора управо сам од Митића, Трифуновића и осталих овдашњих асова спознао многе одбојкашке тајне. Имали смо врхунске играче, али не и адекватне резултате. Зато смо на искуству претходника створили сјајну трофејну генерацију. Велико Градиште је већ постало центар српске одбојке. 

С. Милорадовић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content