Историја рударства и рударења у овом делу Србије, као уосталом у целом свету, везана је за борбу и муку, за лоше услове рада и минималне дневнице. С друге стране, развој рударства везан је и за јачање радничког покрета и организиваније деловање у борби против експлоатације.

О доприносу костолачких рудара овој борби, на свечаној седници Радничког савета ИЕК „Костолац“ посвећеној обележавању 6. августа – Дана рудара Србије, говорио је Мирослав Несторовић, председник Акционе конференције синдикатау Комбинату. Он је подсетио да су рудари у Старом Костолцу већ 1919. године ступили у организовани штрајк и да су се и касније прикључивали штрајковима рудара са других подручја. Исти ти рудари дали су пуни допринос и у годинама рата и после рата у периоду обнове земље. 

Једна од основних карактеристика ИЕК „Костолац“ данас су огромна улагања у нове капацитете, у објекте Дрмно и два блока термоелектранеснаге два пута по 348,5 мегавата електричне енергије биће уложено више од 70 милијарди динара.  И то је само у првој етапи. У другој се планира проширење угљенокопа и изградња још једног блока од 300 мегавата. Поред „Дрмна“ у току су припреме за отварање рудникалигнита „Пољана“ код Пожаревца. Ове године отпочела је и реконструкција копа „Ћириковац“, чуло се на седници.

Дан рудара свечано су обележили и у руднику „Јасеновац“ у Крепољину. На седници у Горњаку уручене су јубиларне награде радницима. „Јасеновац“,  иначе запошљава око 250 радника.

(Р.Н.)  

Share.

Comments are closed.

Skip to content