Купусов мољац је једна од најчешће присутних штеточина у засадима купуса током целог вегетационог периода. Поред купуса напада и друге биљке из фамилије Brassicae (карфиол, кељ). Развоју ове штеточине погодује топло и суво време што доводи до њихове масовне појаве. Штете причињавају ларве хранећи се лисним ткивом између два епидермиса при чему настала оштећења на листу добијају изглед чипке. Убацујући се у главице купуса и прљајући их својим изметом смањују тржишну вредност купуса. Од ове штеточине највише су угрожене средње и касне сорте. 

Plutella maculipennis  је мали лептир, дужине 8мм, са распоном крила око 16мм. Предња крила су сивосмеђа, са беличастожутом таласастом пругом на задњој ивици. Задња крила су пепељасто сива. Презимљава у стадијуму лутке у вретенастом, мрежастом кокону на лишћу, дрвећу, шибљу и сл. Развија се 4-6 генерација годишње.

За успешно сузбијање ове штеточине потребно је применити превентивне и хемијске мере заштите. Од превентивних мера користити плодоред и дубоко заоравање и уништавање остатака купусњача. Хемијске мере се примењују када се на свакој биљци нађе по једна гусеница поменуте штеточине. Од инсектицида користе се препарати на бази циперметрина, ламбда-цихалотрина, хлорантранилипрол.

Кристина Лазаревић,
дипл.инж.заштите биља у ПССС Пожаревац
Share.

Comments are closed.

Skip to content