Зелена резидба представља допунску меру у воћним засадима. Ако се правилно и на време изведе, може бити веома корисна. Предузима се у младим воћним засадима приликом формирања узгојног облика и у засадима у роду. Овом резидбом се потенцира пораст младара, који имају повољан положај у круни, од којих ће се формирати основни узгојни облик. Резидба на зелено обавља се неколико пута. У почетку вегетације изводи се пинсирање. У периоду бујног раста до краја маја, изводи се пролећна резидба. При крају лета, код неких врста воћака, изводи се допунска летња резидба.

 Зеленом резидбом се уклањају бујни младари и водопије, старе родне гране које не доносе род, чиме се постиже да круна буде добро осветљена што омогућава да се родно дрво припреми за наредну годину, изврши добра исхрана већ заметнутих плодова и боља обојеност плодова.

Са зеленом резидбом се може почети када младари достигну 10-15cm, а то је обично у првој половини маја месеца, а може се обављати до краја јуна. Зеленом резидбом треба одстранити и јаче гранчице при врху грана, превелике гранчице на непожељним местима које ће конкурисати гранама одабраним за узгојни облик круне. Уз то треба проредити и прегусте гранчице. Одстрањивањем непотребних грана и лишћа смањује се и транспирација – испаравање влаге што воћкама помаже да боље поднесу летњу сушу. Приликом остављања 2-3 ластара за основне гране, у првој години посебну пажњу треба посветити углу који они захватају са осом дебла. Тај угао би требао да буде од 60-70 степени.

Због тога је битна мера повијања младара помоћу чачкалица, штипаљки, специјалних пластичних повијача, који су доступни на тржишту, а који су специјално конструисани за ову намену, тегова, канапа. Повијање младара треба извести када примарна грађа прелази у секундарну да не би дошло до очењивања.

Kвалитет и успех ове  мере условљен је њеним правовременим извођењем. Воћне засаде би требало орезивати после завршеног активног вегетативног раста, а то је, углавном, у другој половини јуна и почетком јула.

 Милена Зафировић, дипл. инж. у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content