Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу традиционално половином маја организује Дан отворених врата и омогућава својим будућим ученицима да упознају услове које ће имати током похађања наставе и практичне обуке. Ове године због околности и догађаја почетком маја, Дан отворених врата је одложен до 1. јуна.

Тог дана Пољопривредну школу и све њене објекте су посетили ученици осмог разреда пожаревачких основних школа „Свети Сава“; „Вук Караџић“, „Краљ Александар Први“, „Доситеј Обрадовић“, „Милош Савић“ и Свети владика

Николај“. Уз помоћ ученика и наставника Пољопривредне школе имали су прилику да се упознају са образовним профилима који се у новој школској години уписују, као и са простором и објектима у којима се настава реализује.

Александра Гецић: Пекар је моје занимање!

На недавно завршеном Републичком такмичењу из области производње и прераде хране у одржаном Пожеги ученица Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“, Александра Гецић, освојила је треће место у конкуренцији пекара. Александрин ментор је наставница стручне наставе Биљана Ђорђевић. О освојеној награди као и о одлуци да по занимању буде пекар, Александра каже:

-Било је доста њих на такмичењу који су добро месили и сви производи су били добри. Ја сам месила кифле и биле су добре. Да будем пекар инспирисали су ме мој тата и брат који се тиме баве. Желела сам и ја да научим да радим то као моја породица. 

 ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ

Ученицима завршног разреда основних школа представљени су образовни профили  четвртог и трећег степена.

Планом уписа за школску 2023/ 2024. предвиђен је упис три образовна профила четвртог степена. То су  пољопривредни, ветеринарски и прехрамбени техничар, укупно 90 ученика. На трећем степену треба да се формира једно комбиновано одељење од 30 ученика на занимањима пекар и месар.

Слободан Стојићевић, директор Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу је потврдио да је са акредитованим предузећем АС  „Браћа Станковић“ Бегаљица договорен дуални модел образовања за 5 ученика  на занимању пекар и додао: 

-То је план уписа који је реалан за ову годину и надамо се да ћемо испунити квоту за сва четири одељења. Капацитети школе апсолутно дозвољавају да се образује тај број ученика јер су на располагању кабинети, учионице и простор и објекти за практичну наставу. 

 Наставак школовања или посао   

Пољопривредна школа “Соња Маринковић” из Пожаревца, поседује опремљене лабораторије, кабинете, специјализоване учионице као и библиотеку, медијатеку и фискултурну салу.

Ученици са завршеном пољопривредном школом постају стручњаци у области производње и прераде хране. Стицање дипломе им омогућава да наставе школовање на високим школама и факултетима не само пољопривредног, него и других различитих усмерења попут медицине, образовања, спорта као и запошљавање у струци. 

 БОЉИ УСЛОВИ

Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ настоје да обезбеде што боље услове за наставу као и рад са ученицима, тако да увек има неких новина:

-Школа је била део пројекта „Аграрни туризам“ и тако смо средили половином маја два бокса за коње. Урађена је адаптација објекта и испуст за коње. У боксу сада имамо једног липицанера као и једног пони коњића. Коњичка секција већ ради и популарна је међу нашим ученицима.

Овај објекат није намењен само ђацима за практичну наставу, већ је отворен за све посетиоце који желе да дођу, виде коње, а могу и да их хране.

У плану је такође да се током летњег распуста ради замена крова над старим делом школе уз финасијску подршку Града Пожаревца. У школи очекују да овај посао буде завршен до 1. септембра када ђаци почињу наставу у новој школској години.

Слободан Стојићевић:

Иницијатива да се Школа зове „Патријарх Павле“

-Кренули смо у поступак промене назива Школе. За промену имена смо добили подршку од Савета родитеља, Наставничког већа и Школског одбора. Такође смо добили благослов Синода Српске православне цркве и патријарха и  владике  пожаревачко браничевског Игнатија. Очекујемо решење Министарства просвете и од 1. септембра наша школа би постала  Средња школа са домом ученика „Патријарх Павле“, истиче директор Стојићевић. 

ДОМ УЧЕНИКА                              

Сви ученици који немају пребивалиште у Пожаревцу где се налази Пољопривредна школа „Соња Маринковић“, имају право да конкуришу за смештај у дому који се налази на Тулби.

Дом је тренутног капацитета 168 места са трокреветним и четворокреветним спаваонама. Ученицима су на располагању и дневни боравак са ТВ салом, спортски терени за рукомет, фудбал, кошарку, кухиња и трпезарија. Међутим, то није све и од септембра ће смештајни капацитет бити повећан и обезбеђени још комфорнији услови за живот и учење:

– Са Министарством просвете и у сарадњи са Светском банком расписана је  јавна набавка за намештај за опремање нових соба, клуба за ученике, трпезарије, нову ресторанску башту. За намештај за нове собе и остале капацитете смо добили око 90 хиљада евра. Око 3 милиона динара уложено је за вај фај и видео надзор у објектима Дома ученика. То је завршено, а при крају је и монтажа намештаја. Са садашњих 173 места капацитет је повећан на 208 лежајева. Могло је и више, али смо одлучили да собе буду трокреветне да би услови смештаја били конфорнији, потврђује директор Стојићевић.

Уз подршку Града Пожаревца Дом треба да буде прикључен на гасоводну мрежу и тако замени котларницу на чврсто гориво. 

                                                                                        Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content