Краставац корнишон најбоље успева на дубоким, алувијалним, структурним типовима земљишта, богатим органским материјама. За његово гајење нису погодна тешка, забарена, кисела земљишта. То је необична биљна врста за коју је карактеристична мала потрошња хранљивих материја и најбољи услови за раст у односу на друге повртарске врсте. Најбоље успева на температури од 28 до 32 степена, а при дужини дана од 10 до 12 сати.Терени изложени јаким ветровима нису погодни за гајење краставаца јер биљке не подносе преплитање врежа које ветар лако оштети. 

У току вегетације обично су довољна 2-3 окопавања. Када се биљке гаје уз ослонац, треба отклањати бочне гране и младе плодове до висине 40 до 60 сантиметара. Уколико је усев био сувише бујан, бочне гране се могу орезивати и изнад ове висине, а оставити да расте само главно стабло. У условима када се биљке гаје уз ослонац орезују се и стари листови, једном недељно, да се обезбеди боље проветравање и спречи развој болести. Још бољи резултати се добијају уколико се користи конструкција за гајење биљака уз ослонац-шпалир. Уз ослонац се биљкама обезбеђује више светлости и ваздуха и биљке се могу ефикасније заштитити од болести и штеточина.      

Плодови на биљкама које се воде уз ослонац, правилно се развијају, лакше се беру и формира се мали број деформисаних плодова. Уколико се сеју два реда биљака, сеје се са обе стране шпалира на удаљености по 30cm од конструкције , a растојање је 20-25cm. Краставац има слабо развијен коренов систем који се простире углавном у плитком површинском слоју.Температура воде за наводњавање треба да буде око 20 степени, а оптимална влажност земљишта око  85-95 % максималног водног капацитета. По топлом и сунчаном времену недељно се препоручује 30-40mm воде по квадратном метру на отвореном. Ако је време хладно и облачно, наводњавање се избегава. Најбоље је наводњавати у јутарњим часовима зато што се тада слабије развија пламењача и избегава добијање горких плодова.

Корнишони се интензивно наводњавају од почетка бербе да би се постигли оптимални приноси. Стижу за бербу 40-45 дана после ницања. Плодоношење траје 30-40 дана што зависи од благовременог брања и здравственог стања усева. Корнишони се беру сваки други, трећи дан, само ујутру. Најбољи приноси се остварују ако се земљиште ђубри и стајским и минералним ђубривом. 

 Сретен Даниловић, дипломирани инжењер ратарства у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content