Ветеринарски специјалистички институт из Пожаревца организовао је двадесет и први пут  на Сребрном језеру крај Великог Градишта, дводевни скуп о здравственој заштити, селекцији и репродукцији свиња. Симпозијум је посвећен најзаступљенијој грани сточарства у Србији  – свињарству.

У амбијенту хотела „Данубиа“ и ове године учешће је узео велики број стручњака, а скуп је имао међународни карактер.

Иван Добросављевић

У име Организационог одбора 21. Симпозијума на отварању скупа у четвртак 13. јуна, учеснике је поздравио председник, доктор ветеринарске медицине Иван Добросављевић истакавши да је ово скуп који већ 21 годину обрађује теме из области узгоја, селекције, исхране, репродукције и здравствене заштите свиња.

– И ове године симпозијум отварамо у сенци великих изазова за ову грану сточарства. Светско тржиште се још увек опоравља од поремећаја насталих током пандемије и сукобима у Украјини и на Блиском истоку. Афричка свињска куга и даље представља претњу са којом се регион источне и југоисточне Европе бори. Производња лабораторијског или култивисаног меса све више поприма комерцијалне размере у Европи и свету, угрожавајући традиционални начин сточарства, рекао је Добросављевић.

       АФРИЧКА КУГА ПОД КОНТРОЛОМ

Милица Лазић

Директорка Ветеринарског специјалистичког института „Пожаревац”, докторка Милица Лазић, истакла је да је 2023. година што се тиче сточарске производње на епизоотиолошком подручју ВСИ „Пожаревац“ била тешка и врло стресна.

-Тренутна епизоотиолошка ситуација везана за афричку кугу свиња је стабилна, али то од свих нас захтева  изузетну опрезност и будност. Надам се да ће вам сва предавања која будете чули на овом Симпозију обогатити знања и помоћи вам да сазнате нешто ново, рекла је др Милица Лазић.

Заменик председника општине Велико Градиште Слађан Марковић поздравио је присутне и у име председника општине, те их упознао са туристичким потенцијалима Великог Градишта.

Милорад Мириловић

Званично, 21. Симпозијум отворио је декан Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду, професор Милорад Мириловић. Он је истакао да се нада да ће га следеће године ово саветовање дочекати са бољом ситуацијом везаном за свињарство и афричку кугу свиња.

-Свињарство има циклусе, некад је то позитивно, некад негативно. Морамо се борити заједно да очувамо свињарску производњу у нашој земљи. Мислим да је то на некој прекретници и морамо сви бити опрезни што се тиче производње, исхране и репродукције, рекао је професор Мириловић.

Након отварања симпозијума, у оквиру првог пленарног заседање „Селекција и економика у свињарству”, Јасна Стевановић и Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије су кроз статистичке параметре приказали узгој крмача, производњу свиња и свињскогмеса у Републици Србији. Професор Владо Вуковић  приказао је најновије резултате на фармама свиња у Србији које користе генетске линије Топпигс Норсвина. Професорка Марина Спину са катедре за Заразне болести, Факултета ветеринарске медицине у Клужу, дала је драгоцена искуства колега из Румуније у борби против Афричке куге свиња, приказујући са чиме су се сусретали, каква је тренутна ситуација и какве су процене епизоотиолошке ситуације у Румунији, у будућности.

У оквиру другог пленарног заседања „Здравствена заштита свиња“, учесници су упознати са могућностима одржавања вируса Афричке куге свиња у спољашњој средини и векторима, као и факторима који утичу на ефикасност контроле и сузбијања овог вируса. Професор Јован Бојковски осврнуо се на значај биосигурносних мера на фармама, те је приказао најзначајније чињенице из области здравствене заштите, исхране и употебе нерастова у репродукцији. Одржана су и низ предавања из области заразних и узгојних болести свиња, антимикробне резистенције Escherichiae coli и најзначајнијем паразиту свиња, ваљкасом црву Ascaris suum.

Треће заседање „Исхрана, савремена технологија гајења и репродукције свиња”, настављено је у петак, 14. јуна. У оквиру овог заседања било је речи о стратегији исхране дојних крмача у време температурног стреса, ефектима употребе органских форми микроелемената, оцењивању виталности новорођене прасади. Такође и о цитоморфолошким карактеристикама сперматозоида нерастова различитих раса, генетском побољшању преживљавања прасади, а професор Витомир Видовић се осврнуо на савремене аспекте узгоја свиња.

У оквиру заседања из области „Безбедности хране и законске регулативе”, Јелена Петровић је причала о микрочестицама пластике као новом загађивачу хране. На Salmonella-y и Campilobacter су се осврнуле Јасна Курељушић и Јелена Петковић, а професор Милан Балтић је одржао предавање на тему „Сензорске анализе текстуре меса“.

Симпозијум су организовали ВСИ „Пожаревац“ у сарадњи са Факултетом ветеринарске медицине Универзитета у Београду. И ове године су реализацију значајно помогли спонзори, међу којима је „Boehringer Ingelheim“.

Културно – уметнички програм организовао је хор хор ученика Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, предвођени професорком Јованом Анић.

Добросављевић се осврнуо  на колеге који су дали немерљив допринос у области сточарства, а који више нису међу живима, Звонко Миленковић и др Пера Станков.

-Остали смо без два изузетна човека, који су својим радом допринели не само својим компанијама и овом саветовању, него и читавој струци, рекао је Добросављевић одавши им пошту минутом ћутања.

Звонко Миленковић је рођен 1947. године, у Старом Костолцу. Још у раноj младости је показао велико интересовање за пољопривреду. Постижући рекордне приносе ратарских култура и стварајући финансијску основу, 1989. године оснива „Унион МЗ”, агенцију за посредовање и продају пољопривредних машина. У деценијама које су следиле, „Унион МЗ” прераста у једног од највећих произвођача меса и производа од меса свиња, живине и говеда. Фарме свиња у Петровцу, Мустапићу и Трновчу, које су доведене скоро до пропасти током санкција деведесетих и транзиционих промена почетком двехиљадитих година, поново се враћају у живот, повећавајући ниво и квалитет производње до те мере, да је компанија „Унион МЗ” проглашена у више наврата за шампиона Новосадског сајма пољопривреде. Те 2008. године, руководство Ветеринарског специјалистичког института „Пожаревац” и компанија „Унион МЗ” обнављају прекинути симпозијум „Здравствена заштита, селекција и репродукција свиња” на Сребрном језеру, који траје већ 21 годину. После краће болести, Звонко је напустио овај свет, 2. јула 2023. године, остављајући иза себе јаку компанију и породицу која наставља да иде његовим путем.

Др Пера Станков је рођен 1957. године у Пожаревцу. Након завршеног Факултета ветеринарске медицине у Београду, радио је као доктор ветеринарске медицине у ветеринарској станици у Раброву, а касније прелази на фарме свиња у Храстовачи, Србобрану, Ченеју и на фарму свиња „Летњиковац”, где је био управник. Човек огромног знања и искуства, крајње пожртвован у свом послу, биће запамћен по непоновљивим дискусијама, коментарима и саветима које је у највећој мери давао управо на овом симпозијуму. Иако оронулог здравља, прелазио је стотине километара да би помогао у решавању проблема на фармама свиња у целом региону. Почетком фебруара ове године, током посете фарми у северној Македонији, изненада је преминуо.

 

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content