Беснило је вирусно обољење централног нервног система, мозга и кичмене мождине, животиња и људи. Примарно, то је болест дивљих и домаћих животиња која се на човека преноси директним контактом са зараженом животињом, најчешће уједом. Болест је увек смртоносна. 

Сваког дана у свету од беснила умре више од 150 заражених људи, међу којима је највише деце. Годишње више од 50.000 особа заражених беснилом изгуби живот. Поред вакцинације паса и мачака, у нашој земљи се у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде уз подршку ЕУ од 14. јуна је започело кампању оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа против беснила у Републици Србији, према усвојеном плану, док ће спровођење на дневном нивоу зависити од метеоролошких услова. 

Вакцина се налази у јестивом мамку, који је привлачан циљним врстама и дизајниран је да се дистрибуира авионом или хеликоптером. Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику оралних мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима, на воденим површинама и великим саобраћајницама. 

Детаљне информације могу се наћи на интернет страницама Управе за ветерину https://www.vet.minpolj.gov.rs/oralna-vakcinacija-protiv-besnila-prolece-2024/ 

Одељење за епизоотиологију:   Др сц. вет. Милена Живојиновић Спец др вет Славонка Стокић Николић

Share.

Comments are closed.

Skip to content