Anemija se definiše kao nizak broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita).

U rutinskom testu krvi, anemija se definiše pored niskih vrednosti eritrocita, kao nizak hemoglobin ili hematokrit.

Hemoglobin je glavni protein u vašim crvenim krvnim zrncima. Transportuje kiseonik i isporučuje ga organima od kojih su najbitniji srce i mozak. Ako imate anemiju, nivo hemoglobina će biti nizak. Ako je dovoljno nizak, vaša tkiva ili organi možda neće dobiti dovoljno kiseonika. Simptomi anemije, poput  umora ili kratkog daha, se javljaju zato što organi ne dobijaju ono što im je potrebno da rade kako bi trebalo. Kako anemija napreduje, tako se i simptomi pojačavaju što utiče na kvalitet života.

Stalne glavobolje, iscrpljenost, malaksalost koje vas muče i otežavaju svakodnevne aktivnosti, mogu biti glavni znaci koji ukazuju na gubitak gvožđa i anemičnost.

Izdvajamo 5 osnovnih analiza kod ANEMIJA:

  1. Kompletna krvna slika

  2. Gvožđe

  3. UIBC i TIBC

  4. Transferin

  5. Feritin

Kompletna krvna slika (KKS) je analiza kojom se pored leukoformule(belih krvnih zrnaca), odredjuje broj i veličina eritrocita kao i koncentacija hemoglobina.

GVOŽĐE (Fe) je jedan od najvažnijih minerala za zdravlje čoveka i nažalost najčešći mineral koji mu nedostaje. Nizak nivo gvožđa uglavnom znači i nizak nivo eritrocita,a eritrociti koje telo uspe da proizvode su manji i slabašniji. To je zato što je gvožđe neophodno da bi se stvorio hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrnicama koji im zapravo omogućava da raznose kiseonik kroz telo.

TIBC i UIBC su parametri koji služe za procenu količine gvožđa koje se transportuje kroz krv.

Gvožđe se transportuje putem krvi vezan za transportni protein TRANSFERIN.

Transferin transportuje gvožđe kroz krv i dostavlja ga ćelijama na korišćenje (pre svega ćelijama koštane srži za sintezu hemoglobina).

FERITIN je depo gvožđa i može vrlo brzo da oslobodi gvožđe u krvotok. Promene u njegovoj koncentraciji ukazuju na poremećaj u metabolizmu gvožđa i koristi se kao pomoć u dijagnostici i tipu anemija.

U laboratoriji MeDia koja se nalazi u ulici Njegoševa br. 9 u Požarevcu možete uraditi kompletan panel analiza za anemije. Vađenje krvi za ovaj panel analiza se preporučuje UJUTRU nakon noćnog gladovanja оd12 do 14h. Rezultati su gotovi istog dana za par sati, za sve dodatne informacije možete pozvati na broj 012/710-2409.

 

R. N. 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content