2018-09-26T10:14:11+02:00 26. септембра, 2018. 10:14 |

А К Т У Е Л Н О

СА СЕДНИЦЕ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

 Субвенције за пољопривреду

            На последњој седници Општинског већа у Жагубици разговарало се, између осталог, о захтеву Канцеларије за пољопривреду да се одобре додатне субвенције за ову делатност, која је такође била изложена штети током летње поплаве. На усвајање Скупштини са ове седнице упућен је и предлог Решења о образовању Општинског штаба за ванредне ситуације као и предлог Закључка о одређивању оспособљених правних лица од значаја за заштиту и спасавање на територији Општине и извештај о функационисању система одбране од града.

            По захтеву Удружења пчелара „Хомоље“ из Жагубице одобрена су средства за измену и допуну Елабората за производњу брендираног „хомољског меда“, а разматран је и захтев Основног суда Петровац на Млави и Регионалног центра Министарства одбране Пожаревац за помоћ при санацији крова зграде.

По предвиђеном дневном реду разматрани су и захтеви физичких и правних лица за материјалну и другу помоћ, углавном због претрпљене штете, или помоћ за школовање ученика. Неки од захтева на основу надлежности, упућени су Међуопштинском центру за социјални рад Петровац на Млави – Жагубица.


УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА

                                                     Помоћ поплављенима

             Удружење пензионера у Жагубици сачинило је евиденцију и утврдило да је током поплаве у августу штету претрпело и 46 пензионерских кућа. Станија Огњеновић, председница Удружења је најавила да им је сада приоритен задатак да помогну пензионерским домаћинствима.

            -Добили смо као Удружење нешто средстава од ПИО фонда, а сакупљамо и новчану помоћ, пензионери су одувек били солидарни и спремни да помогну. Људи су остали без много чега и очекујемо да ће заједница да пружи и додатну помоћ у оваквој тешкој ситуацији, каже председница и додаје да имају добру сарадњу са представницима локалне самоуправе. Она је позвала све чланове да уколико још нису, подигну пензионерске картице радним данима у просторијама Фонда ПИО у Жагубици.


У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ „ПОЛЕТАРAЦ“

                                                Нови Правилник о исхрани

            Капацитет Предшколске установе „Полетарац“ у Жагубици је максимално попуњен. Смештај у вртићу за сву децу у овој општини је бесплатан, односно финансира се из буџета локалне самоуправе. Директорка Установе, Вања Милутиновић, између осталог каже:

            -Битно је за децу и родитеље да се Правилник о исхрани, који је донело Министарство у јуну, у установи примењује од 1. септембра. Обавестили смо родитеље да се Правилник мора, због добробити деце поштовати и да није дозвољено уношење грицкалица, „сланиша и слаткиша“. Прославе рођендана ће се одвијати у сарадњи са васпитачима, односно вртићем са намирницама из наше кухиње да не би долазило до непредвиђених ситуација. У нашем раду, промене ће донети и нови документ произишао ових дана из посланичких клупа. Реч је о новим основама програма што је наш кровни документ. Основе овог програма морамо имплементирати до септембра 2021. године, што нам неће бити проблем јер смо му у неким сегментима кренули у сусрет.

            У Предшколској установи „Полетарац“ у Општини Жагубица смештајем је обухваћено 230 деце. Са радом су почеле и групе у Осаници и Сигама у мешовитом програму са малишанима од три године до предшколског узраста. У овој установи иначе, већ се припремају да обележе „Дечију недељу“ која почиње 1. октобра.

 (Пројекат суфинансира Општина Жагубица)

*Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Општине Жагубица.