2021-04-24T09:20:01+02:00 24. априла, 2021. 09:20 |

Афричка куга свиња у Србији

Заразна болест афричка куга свиња присутна је у популацији домаћих и дивљих свиња на територији Србије.

То је вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња, код које не постоји могућност лечења нити превентивна вакцинација.Вирус афричке куге свиња не представља опасност за људе и друге врсте животиња.

– Обољевају домаће и дивље свиње свих категорија и све оболеле јединке угињавају. Болест се шири зараженом храном и водом, превозним средствима, одећом и обућом, предметима и опремом, лешевима угинулих и закланих животиња, инсектима, глодарима. Узрочник афричке куге свиња је изузетно отпоран и дуго остаје инфективан у месу и месним прерађевинама пореклом од оболелих животиња. У случају појаве ове заразне болести спроводи се убијање свих свиња на газдинству. У циљу смањивања ризика од могуће појаве афричке куге свиња и великих економских губитака, неопходно је да сви држаоци свиња не хране свиње помијама, спрече директан контакт својих животиња са дивљим свињама, одржавају хигијену одеће, обуће и опреме коју користе. Уколико се баве ловом после контакта са дивљим свињама морају сву одећу и обућу темељно опрати и дезинфиковати. Потребно је поставити дезобаријере испред објеката у којима су смештене животиње и обавезно пријавити сваку болесну или угинулу домаћу и дивљу свињу надлежном ветеринару. Ловци, као изузетно важна карика у ланцу спровођења свих наведених мера су у обавези да свако обољење или угинуће дивљих свиња обавезно пријаве надлежном ловном и ветеринарском инспектору, истичу из Одељења за епизоотиологију ВСИ Пожаревац, др сци Милена Живојиновић и спец др вет. Славонка Стокић Николић

Као активни учесници, стручњаци Ветеринарског специјалистичког института Пожаревац у сарадњи са ветеринарском инспекцијом предузимају низ активности у оквиру рада Регионалног кризног центра и на дневном нивоу дају извештај Управи за ветерину.

-Осим активности на терену у Браничевском и Подунавском округу, одржани су састанци са представницима локалне самоуправе, ловачких удружења, ветеринарских станица, ветеринарских служби, Пољопривредне стручне службе и ветеринарским инспекторима на којима су присутни још једном упознати са природом ове заразне болести, одговорностима и обавезама у предстојећем временском периоду у зависности од епизоотиолошке ситуације, истиче директорка ВСИ спец др вет. Милица Лазић.

На сајту Управе за ветерину, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде налазе се информације, брошуре и упутства намењена произвођачима ветеринарима, ловцима о афричкој куги свиња .