2018-11-06T11:09:00+01:00 22. октобра, 2018. 18:20 |

АГРО ИНФО: Правилна садња воћа

На прагу смо новембра, најпогоднијег месеца за подизање (садњу) нових засада воћака. Чињеница је да је јесења садња много боља од пролећне. Произвођачи морају имати на уму да се грешке приликом подизања воћњака не могу исправити.

Садња се може обавити током јесени, зиме или раног пролећа. Важно је да се не сади уколико је земља смрзнута или превише влажна. Предност садње у новембру је та што се посађене саднице боље примају, у току зиме образују се јачи коренов систем и брже расту у првим годинама након садње. Велики недостатак јесење садње, посебно ако засад није ограђен је могућност крађе садницаи њихова угроженост од зечева, пољских мишева и дивљачи. Зато је неопходна заштита садница хемијским средствима или механичким путем (мрежице). Касна пролећна садња није за препоруку.


Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац


Припремни радови за садњу морају на време бити одрађени при чему је обавезно претходно обавити хемијску анализу земљишта у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Пожаревац, на основу које се даје препорука за основно, односно мелиоративно ђубрење и поправку земљишта, каже Милена Зафировић Стојановић, дипл. инг. у ПССС Пожаревац.

Размеравање парцеле и обележавање места за садњу изводи се после равнања терена и фине припреме земље. Непосредно пред саму садњу обавља се копање јамића. Важно је знати да пречник садног места треба да је нешто већи од пречника корена саднице, да би се жиле несметано сместиле у јамић и заузеле што природнији положај.

Са садницама треба поступати крајње опрезно, да се не би, приликом руковања, механички оштетиле, осушиле, измрзле или помешале сорте. Саднице од добављача  (ако је технички изводљиво) ваља узимати одмах након вађења и обавити контролу стања садница. Приликом утовара водити рачуна да саднице буду правилно слагане у превозно средство да се механички не оштете и да се до места сађења транспортују што је могуће брже. Саднице не треба транспортовати по мразу. Ако су дуже време   транспортоване, њихов корен пре садње треба потопити у чисту воду и у њој их држати 12-14 сати, како би се освежиле. Мали број произвођача правилно поступа са садницама од тренутка вађења до сађења, тако да се дешава да се здрава и исправна садница, често упропасти.

Пред садњу, саднице се прегледају и врши се последња контрола њихове исправности. Све оштећене, неквалитетне и здравствено неисправне саднице се одстрањују. На здравим садницама се скрате основне жиле кореновог система на дужину 15-20 цм, а на покиданим жилама обнављају се пресеци до здравог места. Направљени пресеци морају бити прави, а не коси, јер су прави пресеци најмањи и најлакше зарастају. Ситне жиле не треба уклањати нити скраћивати ако су здраве.

Садња се увек обавља на приближно истој дубини на којој је садница била у растилу. Дубина садње се лако одређује по боји коре. Садњу треба да обављају два радника. Један радник ставља садницу у центар јамића, држи је у вертикалном положају и проверава да ли је у истом правцу са маркерима. Други радник преко корена саднице набацује растреситу и умерено влажну земљу. Лаганим повлачењем саднице омогућава се боље попуњавање простора између  жила. Земља се лагано нагази да би се истиснуо ваздух и што боље успоставио контакт између земљишта и жила. Поново се додаје нова земља и врши њено гажење. Када је јамић  скоро пун земљом садницу треба залити са око 10 л воде. По упијању течности, у јамић се дода 100- 150 грама НПК ђубрива. Пожељно је додати и 2-3 лопате стајњака, водећи рачуна да коренов систем не дође у директан контакт са ђубривом. На крају, јамић се потпуно затрпа земљом. Садња је добро обављена ако се садница не може ишчупати лаганим повлачењем руком и ако стајњак и минерално ђубриво нису дошли у директан контакт са жилама кореновог система, истиче Милена Зафировић Стојановић.

М.П.