2018-09-16T22:53:48+02:00 16. септембра, 2018. 22:46 |

АГРО ИНФО: Рекордан род кукуруза

Жетва кукуруза на пољима „УНИОН МЗ-а“

Протекле  недеље посетили смо раднике Предузећа „Унион МЗ“ који обављају жетву кукуруза на пољима на излазу из града, недалеко од Моравског моста. У кабини комбајна „New Holland” у коме се налазимо, температура је пријатна, јер се захваљујући клима уређају прилагођава временски приликама. Са позиције комбајнера гледамо како испред нас шесторедни апатер великом брзином реже стабљике кукуруза које се обрађују а зрна пуне складишни контејнер иза нас.

Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац

Силазимо са машине, и док се кукурузна зрна као слап сливају из „луле“ комбајна у камион, разговорамо са господином Звонком Миленковићем. Наравно, занима нас какви су приноси:

Звонко Миленковић

 – Веома смо задовољни овогодишњим родом, пре свега јер су метеоролошки услови били идеални за кукуруз, говори нам Миленковић.Морам да нагласим да је ова година рекордна, јер се приноси крећу између 10 и 12 тона по хектару. Ретко добра година, и проћи ће доста време док се овакав род не понови. Наравно, ми смо буквално од припреме земље па до ових дана скидања летине, максимално испоштовали све агротехничке мере, тако да је и то допринело да будемо више него задовољни. Ево, управо су му јавили да се влажност данас скинутог зрна креће око 17%, што је такође веома добро.

Док разговарамо са господином Миленковићем, гледамо и остале комбајне који жању кукуруз и уочавамо велике савремене тракторе који иду неколико метара иза комбајна и тањирају. Распитујемо се о чему је реч?

– Непосредно по скидању летине, тањираче прођу не би ли обрадили земљу која садржи још увек велику влажност при површини, тако да ми већ одрађујемо део припреме земљишта за наступајућу јесењу сетву. Уколико би чекали неко време, земља би се осушила, тако да би морало да се прође поново, много дубље, што је само губљење драгоценог времена. То практично значи да смо ми овим потезом већ ушли у припрему за сетву јечма и пшенице, и није потребно да пролазимо њивама са тешким подривачима, одговара Миленковић.

Како сазнајемо од нашег саговорника, Предузеће „Унион МЗ“ ове године има око 300 хектара под кукурузом који је у доброј мери скинут и читав принос иде директно у силосе, а потом у мешаоне за сопствене потребе. Везано за складиштење, Миленковић се осврће на једну појаву:

– Данима уназад, колико радимо на скидању кукуруза, срећем се са појединим произвођачима који немају где да складиште кукуруз, и велика је штета што су капацитети попут некадашње „Стижанке“ ван употребе јер би, засигурно, добро дошли  великом броју земљорадника  који немају где да предају своје производе.  

Док окончавамо разговор, и припремамо се за полазак, гледамо како се стабљике кукуруза смањују великом брзином, а још један шлепер пун кукуруза креће пут силоса. Враћамо се у град, остављајући жетеоце да окончају посао на овом делу парцела, јер им време итекако иде на руку.