Воћке се не смеју орезивати напамет

Зимска резидба воћа је једна од најзначајнијих агротехничких мера. Воћке се режу у време зимског мировања, од опадања лишћа у јесен, па све до почетка кретања вегетације у пролеће. Основни циљ резидбе је да се успостави равнотежа између родности и вегетативног прираста. У истој години се мора образовати добар и квалитетан род, нормалан вегетативни пораст и образовање довољно родних пупољака за наредну годину.  Резидба је пресудна за висок и квалитетан род. Резидба омогућава формирање крупнијих плодова, њихово уједначено зрење и повећан садржај шећера. Орезане воћке имају прозрачну и добро осветљену крошњу што повољно утиче квалитет плодова и здравствено стање воћке јер се у сгуснутим и засењеним крошњама дуго задржава влага након кише па су такве воћке склоније болестима.

Воћке се не смеју орезивати напамет.Боље је стабла не резати, него их резати погрешно. Јачина резидбе зависи првенствено од воћне врсте и старости воћке. Резидбом се такође обликује крошња воћака, регулише плодност и подмлађују гране. Начин резидбе зависи од сорте која се гаји, подлоге као и од узгојног облика.Алат који се користи при орезивању треба дезинфиковати и прилагодити величини гране која се уклања.

Током зимске резидбе најважније је да се прво уклоне поломљене гране, све суве гране нарочито оне на којима се задржало суво лишће или плодови, затим врхови заражених делова грана. За успешну резидбу потребно је познавати родне елементе, разликовати родне од неродних гранчица и цветне (родне) и лисне пупољке. Цветни пупољци су крупнији и заобљенији, а лисни издужени и шиљасти. Оно што треба уклањати јесу гране које расту под оштрим углом навише и све оне које расту наниже.  Резидбом се обично гране не прекраћују, него се одстрањују до основе, нарочито код јабучастих воћних врста јер се цветни пупољци налазе на врховима грана. Уколико је превише једногодишњих грана, ове гранчице се проређују тако што се сувишне уклоне из основе, а остале се распореде по систему рибље кости.

        „Велики број произвођача сматра да је све завршено са зимском резидбом, међутим, не би требало заборавити ни значај зелене резидбе. Правилна и правовремено изведена зелена резидба у многоме одређује принос за наредну годину.

Како би се смањило присуство болести и штеточина у воћњаку препоручује се да се из засада трули плодови, отпало лишће и гране које се одбацују резидбом, износе из воћњака и спаљује. Након изведене резидбе најбоље је обавити заштиту воћњака јер се на овај начин смањује утрошак хемијских средстава, воћка и настали пресеци се квалитетније истретирају при чему се остварују значајни финансијски ефекти, истиче Милена Зафировић Стојановић, дипл.инж.

Све информације у вези пољопривредне производње  па самим тим и орезивања воћа могу се добити у Пољопривредно – саветодавној у стручној служби ПожаревацДунавска 91 или на  контакт телефон: 012/553-131 и 012/553-133.

Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content