На територији РЦ Пожаревац усеви сунцокрета се налазе у фази почетка цветања. Визуелним прегледом усева, код одређених хибрида, регистровано је присуство симптома пламењаче сунцокрета (Plasmopara helianthi). Нестабилно време праћено учесталим падавинама и висока релативна влажност ваздуха са порастом температуре, стварају повољне услове за развој и ширење овог патогена. Присутни симптоми
су последица примарних инфекција.

Најтипичнији симптоми су на наличју заражених листова у виду густе беле навлаке, састављене од мицелије, конидиофора и конидија гљиве. Системично заражене биљке заостају у порасту. На њима се образују ситније, мање главице, које су често стерилне. P. halstedii презимљава и одржава се у зараженим биљним остацима, као и у семену помоћу трајних спора-ооспора. Током вегетације гљива се шири конидијама, које се образују на површини заражених делова биљака.

Након регистровања симптома пламењаче, у циљу спречавања даљег ширења, препоручују се механичке мере које подразумевају уклањање заражених и самониклих биљака сунцокрета са парцеле. Хемијске мере заштите могу да се спроведу применом фунгицида на бази а.м. металаксил-М + манкозеб у количини 2,5 кг/ха.

Кристина Лазаревић, дипл.
инж. заштите биља у
ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content