Корови представљају једну од највећих препрека на путу до приноса. Пољопривредници најчешће највећу пажњу посвећују семенима, ђубривима или машинама којима изводе разне операције у пољу, док на корове мисле тек када се они појаве, a тада je већ касно.

Корови и када нису видљиви праве проблем, јер уколико су повољне температуре и има довољно влаге врло брзо могу да изникну и брзим развојем да „гуше“ кукуруз и одузму му вредне ресурсе попут воде, минералних материја и простора.

Рано сузбијање корова је једно од најбитнијих мера које треба предузети, јер као и код болести,  превентива је основни лек. Критична тачка од које корови почињу негативно да делују на принос креће већ од трећег листа кукуруза, стога би већ до тада требало да се умањи тај притисак. Хербициди који се користе у пре-ем третману, тј.после сетве, а пре ницања и до трећег листа, имају изванредно деловање преко листа на већ изникле корове али и преко земљишта, чиме се обезбеђује додатна заштита од корова, који још нису никли. Овим третманом обезбеђујемо усеву добар старт, неометано ницање и добру кондицију. Такође умногоме олакшавамо корективно прскање у каснијој фази, јер ће се циљано третирати само вишегодишњи корови уколико за то има потребе.

 Виолета Станковић, мастер инж.  заштите биља у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content