Сваке године се повећавају површине под леском у Браничевском округу и ова воћна култура заузима веома значајно место у структури воћарске производње. За интензивну производњу захтева посебне услове климе, није пробирач према земљишту, може да успева на плодном хумусном земљишту, али и на сиромашном скелетном алкалне реакције. Добро успева на земљиштима ph вредности од 6 до 8. За обилније приносе најпогоднија су дубока, плодна земљишта са оптималним водним и ваздушним режимом.  Има велике захтеве према води и треба јој од маја месеца до краја вегетације обезбедити 600 литара воде по стаблу. Ова количина воде обезбеђује добро наливање плодова и формирање родних пупољака за наредну годину. Не захтева посебан режим за чување плодова, што овој култури даје велике предности у односу на јабучасто, коштичаво и бобичасто воће.

-Најбоље приносе даје контролисани жбун са 4 до 6 стабала из жбуна.  Она природно формира жбун, јер се из кореновог врата развијају коренови изданци, који проширују жбун. Раније се сматрало да леску не треба орезивати, него само проређивати жбун. Познато је да се резидбом регулише равнотежа између генеративног и вегетативног пораста. Код леске репродуктивни органи се налазе на једногодишњим гранчицама и њихов број је у корелацији са дужином.  Највише цветних пупољака се формира на периферији и врховима круне јер су то најосветљенији делови круне. Због тога је неопходно проређивати круну, нарочито њен унутрашњи део. Стабла треба редовно орезивати и гране минимално повијати. Редовном и умереном резидбом постиже се боља оплодња, већи принос и квалитет плодова. Зимску резидбу треба обављати на температури изнад 5 степени, бар једном у три године и пазити да се гранчице не скраћују, каже Милена Зафировић, дипл. инг. из Пољопривредне саветодавне стручне службе Пожаревац.

У фази пуне родности резидбом се обезбеђује добијање снажних једногодишњих гранчица просечне дужине 35-40 цм јер дају обилан род. Уклањају се све једногодишње гранчице које су донеле род као и оне које врше засену. Резидбом се уклања и 20-25% секундарних гранчица по опадању лишћа. Када родност опадне и када је вегетативни прираст 5 до 15 цм, приступа се ригорозној резидби при чему се уклања 30 до 50% старих стабала и замењују се младим – врши се подмлађивање жбуна.

             При резидби посебно треба водити рачуна о површини пресека стабла и њиховом зарашћивању. Велике пресеке треба обавезно дезинфиковати и залити калемарским воском. Дезинфекцију треба вршити препаратима на бази бакра. За све детаљне информације можете се јавити у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Пожаревац у Улици Дунавска 91 или позивом на број: 012/553-131.

Share.

Comments are closed.

Skip to content