Након другог претакања вина, уколико желите можете флаширати одређену количину вина. Предходно је неопходно проверити да ли је вино стабилно, како би могло да се без промена очува његова арома и квалитет.

Уобичајено је да се услед ниских температура соли винске киселине таложе и да се примети одређен талог у вину. Међутим уколико је његова количина већа од 5% у односу на количину вина, треба размотрити бистрење. Повећањем температуре овај талог прећи ће у растворан облик, а присуство тако нестабилних једињења у вину може битно утицати на његов квалитет.

Предлажу се два начина провере стабилизације. У првом случају потребно је издвојити пар литара вина и загревати их на 70  око 5 минута, након тога прохлађено вино ставити у фрижидер на 15 минута. Уколико је вино бистро и без појаве талога, стабилно је и може се флаширати.

Други начин провере стабилизације захтева мало више времена, такође се издваја одређена мања количина вина и држи на нижој температури, у фрижидеру, 48 часова, а након тога пар сати на собној температури. Уколико је вино остало бистро, без промена и појаве талога, стабилно је и може се приступити завршном технолошком поступку у производњи вина, флаширању.

Ана Ђорђевић, дип.инж.прехрамбене технологије
Share.

Comments are closed.

Skip to content