2017-07-04T08:11:23+02:00 4. јула, 2017. 08:11 |

АгроИнфо: Штетни инсекти у кукурузу

agro infoПољопривредни произвођачи у Браничевском округу, тек што су завршили нимало лаку борбу са сузбијањем коровске флоре у усеву кукуруза, природа их упозорава да борба није готова. Визуелним прегледима на пољима под меркантилним кукурузом стручњаци ПССС констатовали су велику бројност јајних легала кукурузног пламенца -Ostrinia nubilalis.

На појединим парцелама присуство јајних легала иде и до 100 одсто, а углавном се присуство ових инсеката креће од 10-25 одсто.  Саме штете од кукурузног пламенца могу бити директне и индиректне. Директне штете огледају се у исцрпљивању биљке кукуруза исхраном ларви кукурузног пламенца, видљива су оштећења по листовима и могуће ломљење стабла кукуруза. Ове штете прави прва генерација, док индиректне штете нас тек очекују са појавом друге генерације кукурузног пламенца половином августа месеца. Индиректне штете се огледају у појави фитопатогених гљива на клипу кукуруза. Може се рећи да је друга генерација значајнија и штете које наноси могу имати далекосежне последице.

Проблем самог сузбијања кукурузног пламенца огледа се у немогућности уласка у усеве кукуруза који су у поодмаклој фази развоја, као и немања адекватне механизације (клиренс уређаји).

Поред кукурузног пламенца, у усевима кукуруза имамо и присуствоcikade Reptalus panzeri (Auchenorrhyncha, Hemiptera),која проузрокује црвенило на кукурузу тако што сисањем сокова из кукуруза, убацује у ћелијски сок биљке домаћина фитоплазму-Stolbur fitoplazma (Mollicutes, Prokaryotae).

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац благовремено обавештава пољопривредне произвођаче о самој појави штетних инсеката и мерама за њихово сузбијање.

Јовица Јуришић, дипл.инг.

Невена Николић, дипл.инг.