agro infoВоће у Браничевском округу налази се у различитим фазама развоја, од цветања, прецветавања и заметања плодова, у зависности од воћне врсте. Воћари, што се тренутног стања тиче, могу да буду задовољни, јер временски услови нису негативно утицали на развој воћа, осим у неким пределима на територији Општине Жабари, пошто је реч о пределу са нижом надморском висином. где је дошло до измрзавања кајсије и трешње у одређеном проценту.

Ниске температуре у периоду од 26. до 28. марата спуштале су се око и испод нуле, што је погодило неке воћне врсте, које су биле у различитим фазама цветања. Разлика у оштећењима је настала због развученог времена цветања различитих сорти, па је степен измрзавања мањи или већи.

IMG_6140Такође, негде је дошло и до измрзаванања младих засађених изданака леске. Код овако оштећених садница, уколико је коренов систем сачуван од дејства ниских температура, може доћи до поновног кретања сокова у биљци и активирања пупољака, што ће се показати у наредном периоду.

Произвођачима се саветује да у наредном периоду обрате пажњу на велику бројност штеточине Рутаве бубе – познатог цветоједа, која се у претходним годинама пренамножила на нашим просторима. Нарочито су подложни нападу воћњаци, који су усамљени и окружени ратарским културама. Она се храни свим деловима цвета, а оштећује и тек заметнуте плодове, након чега се они деформишу и имају нижу употребну вредност. Тренутно је доста присутна. Озбиљне штете, уколико се не сузбија, може начинити на крушкама, јабукама, боровници, аронији, ређе на коштичавом воћу, при чему може потпуно уништити род.

Уништавање овог инсекта је прилично компликовано. Прскање цветова није дозвољено, јер инсектициди могу нашкодити пчелама. Као најбољи начин заштите, саветује се ручно механичко уклањање одраслих инсеката и постављање ловних клопки у засаду. Пожељно је да клопке буду посуде плаве боје са водом. У воду је пожељно додати детерџент и воћну арому (сируп од јагоде, воћне бомбоне, негро бомбоне и сл.), при чему пријатан мирис привлачи инсекте, који упадају у воду, при чему се смањује њихова бројност.

За све додатне информације, можете се обратити ПССС Пожаревац.

Милена Зафировић Стојановић, дипл. инж.

Share.

Comments are closed.

Skip to content