Као највеће земљишне штеточине поврћа сматрају се подгризајуће совице: озима совица на подручјима са черноземом, пролећна совица, совица ипсилон и усклична совица.

      Подгризајуће совице се преко дана налазе у земљишту, а током ноћи подгризају и оштећују биљке у нивоу кореновог врата. Ова врста оштећења утиче на смањење биљног склопа и то се касније одражава на смањење приноса. Захваљујући  специфичном  начину живота подгризајућих совица и чињеници да оштећују биљке најчешће испод површине земљишта и како оштећења настају од старијих узраста гусеница, сузбијање ових штеточина је отежано и не може бити ослоњено само на хемијске мере. Зато успешно сузбијање ових штеточина, поред пестицида, подразумева и примену агротехничких мера и ослањање на прогнозу и сигнализацију у оквиру  интегралне заштите.

      Од агротехничких мера у борби против подгризајућих совица важно место припада  плодореду, уништавању корова, наводњавању и оптималном ђубрењу. Разноврсном обрадом земљишта редукује се бројност подгризајућих совица, уништавање јаја, лутака и гусеница друге генерације ових штеточина и тиме смањује њихова популација.

      У сузбијању подгризајућих совица, значајну улогу има уништавање корова, нарочито током маја, јуна и августа, пре масовне појаве лептира, јер се на тај начин уништавају корови чијим се нектаром лептири допунски хране. Хемијско сузбијање подгризајућих совица може се радити уношењем инсектицида у земљиште и фолијарним третирањем. Најбољи резултати се добијају уношењем инсектицида у земљиште пре сетве или расађивања поврћа на бази а.м.фоксим и а.м.тефлутрин, водећи рачуна о каренци препарата за гајене културе.

      При фолијарној примени инсектицида најбољи резултати добијени су применом инсектицида на бази хлорпирифоса. Познато је да гусенице подгризајућих совица излазе на површину земљишта у вечерњим часовима, због чега третман треба обавити у касним вечерњим часовима и уз примену веће количине воде.

                                 Виолета Станковић, мастер инж.заштите биља у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content