Тов јунади се у потпуности може заснивати на квалитетној силажи и то пре свега на силажи целе биљке кукуруза (3-12 кг/дан), силираном влажном зрну или клипу кукуруза (3-7 кг/дан) и одговарајућим допунским протеинским смешама (1-1,8 кг/дан). Поред силаже целе биљке кукуруза, у тову јунади се често користе и силаже од различитих споредних производа пољопривредне и прехрамбене индустрије као што су: главе и лишће шећерне репе, џибре, пивски троп и репини резанци у количинама 10-30 килограма дневно.
Главни циљ коме се тежи је максимална рентабилност, а то се управо постиже употребом јефтиних хранива у типу различитих споредних производа у сировом или конзервисаном стању. У оброке товне јунади силажа се укључује постепено уз повећавање дневних количина. Јунад старости 5 – 6 месеци може да конзумира 5 килограма силаже, са 8-12 месеци 10 – 13 кг, a 12 – 15 месеци 15 килограма силаже.
Тов јунади кукурузном силажом представља полуконцентратни тип това, у коме се могу остварити високи приноси. У земљама где се због климатских услова или других разлога не може гајити силажни кукуруз, тов јунади може да се заснива и на травним силажама. Код нас, у равничарским деловима земље, јунад се може товити оброцима са кукурузном силажом, а у брдским рејонима и травном силажом. Што се тиче силажа легуминоза, оне се мање ефикасно користе у тову, него у производњи млека. Осим тога, ова врста хранива је свакако и скупља у односу на кукурузну силажу.
Ненад Вујичић, дипл. инг. сточарства у ПССС Пожаревац