У акцију „Контрола здравља“, коју води Министарство здравља Владе Републике Србије, укључила се Општа болница у Пожаревцу. У недељу,  у периоду од 8 до 16 часова, грађани су након пријаве у пријемно – ургентној служби упућивани на прегледе на три пункта у болници. Бесплатни прегледи подразумевали су мерење крвног притиска и нивоа шећера у крви и електрокардиограм (ЕКГ).

КОНТРOЛА ЗДРАВЉА СЕ НАСТАВЉА

             У акцији су били ангажовани лекари опште праксе, потом 2 лекара специјалиста ургентне медицине, кардиолог, ендокринолог и 6 медицинских сестара. До 10 часова, када је болницу у Пожаревцу посетио државни секретар у Министарству здравља проф. др Владимир Ђукић, на преглед је дошло тридесетак пацијената:

             -Ово је почетак свеобухватне акције која ће се спроводити у целој Републици Србији, рекао је вршилац дужности директора Опште болнице у Пожаревцу, др Данко Николић. Акција ће се спроводити једанпут месечно и биће тематски прилагођена актуелним ситуацијама. Треба да се обухвати што више људи и ураде превентивни прегледи и тамо где је потребно, пацијенти упуте на адекватно лечење.

 Недељна акција „Контрола здравља“ у пожаревачкој болници, добро је припремљена са адекватним бројем медицинског особља и потребном опремом. У току јутарњих прегледа код једног од пацијената, рекао је др Николић, откривена је повећана вредност шећера у крви и он је одмах упућен код ендокринолога.

               БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ

 

Акцију коју води Министарство здравља, државни секретар проф. др Владимир Ђукић, приликом посете пожаревачкој болници окарактерисао је позивајући се на ону народну „боље спречити него лечити“:

-Превенција хроничних незаразних болести је у фокусу сектора за јавно здравље Министарства здравља. То је борба против високог крвног притиска као једне од најопаснијих пошасти овог доба и дијабета типа 2. Ове болести могу да се превенирају и успешно контролишу. Оно што је основно је да сваки пацијент има прилику да провери гликемију, измери крвни притисак и сам буде свестан да ли спада у групу оних који имају повећан проценат ризика и да се тако у регуларној или убрзаној процедури укључи у терапијски процес.

Превенција и рано откривање поремећаја  попут повишеног притиска и нивоа шећера у крви могу сачувати здравље пацијента што је и основна идеја ове акције, нагласио је државни секретар проф. др Ђукић:

-Хоћемо да се ови људи који се открију на време успешно лече код изабраног лекара и у регионалним здравственим центрима попут Опште болнице у Пожаревцу која има све услове за то, просторне као и врхунски кадровски потенцијал.

Акција бесплатних превентивних прегледа грађана организоваће се од сада једанпут месечно у пожаревачкој болници.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content