2020-11-12T11:14:22+01:00 12. новембра, 2020. 11:14 |

Актуелно и после једног века

У организацији  Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу одиграна je представа ,,Чујте Срби, чувајте се себе’’ коју је   режирао Љубивоје Тадић. 

-Текст „Чујте, Срби, чувајте се себе“ Арчибалда Рајса, иако написан пре  готово сто година, актуелан је и данас, јер Срби нису умели да разумeју и чују ову родољубиву опомену, истакао је Тадић  који је у Голупцу  одиграо ову  представу  рађену према Рајсовом тексту.

Међу познатим Србима који су обележели епоху у којој су живели сасвим заслужено се нашло и име једног Швајцарца, доктора Арчибалда Рајса, хемичара, криминолога, хуманисте, човека који је пожелео да са Србима проведе цео живот. Представа у Голупцу изведена је уз примену заштитних мера од пандемије Ковид 19.

Тадић  је из чувене опомене швајцарског професора и српског родољуба издвојио делове у којима говори о врлинама Срба, али и најупечатљивија казивања о негативним појавама због којих се Рајс, дубоко разочаран, повукао из јавног живота.

Тадић није изоставио да из Рајсовог текста пренесе и друштвени феномен куповине диплома, што за државу има погубне последице, као и нерад и лењост, за које је Рајс говорио да су најопаснији мачеви над главом српског народа.

-Рајс препоручује, са чиме сам сагласан, да нам је неопходна истина, од које често бежимо. Неопходно је да се врати дух народа. Рајс слави дух народа као велику врлину, али каже да се дух мора обновити или нам следи поновно ропство, наглашава Тадић.

Пре одржавања  представе у холу Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’  отворена је изложба  слика различитих аутора  са  ликовних колонија насталих  приликом одржавања Сајма Дунава. Организатори изложбе су Туристичка организација и Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’

Љ. Настасијевић

Фото: ТО Општине Голубац