2017-07-26T08:50:42+02:00 26. јула, 2017. 08:50 |

Аласке вечери у Великом Градишту: Искрчкане две тоне аласке чорбе

5У Великом Градишту  су протеклог викенда одржане  52. „Аласке вечери“, манифестација са најдужом традицијом у овој општини. Далеке 1965.године група аласа окупила се на ушћу Пека ради дружења уз аласку чорбу и том приликом  родила се идеја да се сваке године друже на овај начин. Од тада до данас протекле су 52 године колико су и „Аласке вечери“ у граду на Дунаву старе.

                                                                             ДУНАВ И ЖИВОТ АЛАСА

             Овогодишње 52. „Аласке вечери“ окупиле су 155 екипа, око 800 такмичара. Манифестацију је отворио заменик председника Општине и председник Организационог одбора Слађан Марковић наглашавајући да је тема ове године „ Дунав и живот Аласа“.

            -О томе колико је ова манифестација Туристичке организације популарна, говори и податак да већ неколико година уназад бележимо рекорде у броју такмичара. Ове године пријавило се чак 155 екипа што гарантује две тоне чувене аласке чорбе, рекао је Марковић.

             Председник Општине Драган Милић није крио задовољство бројем такмичара као и садржајем пратећег, културног програма „Аласких вечери“.

           -После веома успешних „Царевчевих дана“ ево нас на „Аласким вечерима“, следи Пасуљијада, па Дан општине, велики вашар на Светог Илију, Гитаријада и Међународни филмски фестивал. Позивам заинтересоване да нам дођу, имаће шта да виде и да уживају у Сребрном језеру, Рамској тврђави која је у реконструкцији, Виминацијуму, рекао је Драган Милић.

                          МИС И НИМФА ДУНАВА, ПЕЦАЊЕ НА  ПЛОВАК И ЛЕПА ЛУКИЋ

Први дан 52. „Аласких вечери“ протекао је у кувању и дегустацији чувене рибље чорбе, ноћном лову на шарана, у такмичењу јуниора у пецању на пловак, предтакмичењу у одбојци на песку, избору мис Дунава и нинфе Дунава. Од 12 кандидаткиња, за мис Дунава проглашена је Сашка Траиловић из Костолца, а њене пратиље су Сања Радић из Инђије и Невена Марковић из Крагујевца. Изабране су и мис фотогеничности, мис шарма и топ модел.

Централни део манифестације припао је такмичењу у припремању најбоље аласке чорбе. Рекордан број кандидата, не само из Великог Градишта и околине већ и других места Србије, демонстрирао је своје кулинарско умеће на најбољи могући начин и слободно се може рећи да члановима жирија није било лако. Еминентни познаваоци рибљих специјалитета оцењивали су укус, изглед, боју, густину и заљућеност чорби. Као најбољи кулинар показао се Михајло Шулц из Великог Градишта, друго место освојио је Сретко Николић из Рама, а треће Небојша Мишић из Костолца. Вредне награде и пехаре уручио је председник Општине.

Организатори су наградили и победнике у одбојци на песку, пецању на пловак у јуниорској конкуренцији као и  у улову шарана. Овогодишње 52. „Аласке вечери“, завршене су концертом легендарне Лепе Лукић која је на кратко  одушевила многобројну публику, јер је програм прекинула киша.

                                                                                                     Љ. Настасијевић