Алекса Живковић је матурант природно-математичког смера у Пожаревачкој гимназији. Oзбиљан, скроман и радознао. Себе види као обичног средњошколца, али посреди је један младић изузетан по својим математичким способностима и постигнућима.  Поред математике и информатике, које су га увек највише привлачиле, такође воли да учи о историји света, географији и ликовној уметности. Воли стране језике и да чита о културама других народа. Омиљени начин учења му је истраживање на интернету јер му је тада учење задовољство и не осећа га као оптерећење, већ као релаксацију. Најефикасније памти квалитетна предавања на школском часу јер је тада у могућности да пита професоре ако има недоумице или га интересује нешто више од изреченог. Такође, после тога, код куће, воли да допуни своје сазнање о некој занимљивој теми. Некада се теме из историје и географије налазе у стратешким видео играма које су му омиљене. Током гимназијских дана наставио је путем којим је кренуо као основац, да се такмичи из математике, физике и „Кенгуру без граница“.

Алекса би волео када би се у школама више учило о људским правима и обавезама, очувању природе и здравља, али и о економији и финансијама. Променио би систем оцењивања јер мисли да је превелики притисак да се добије добра оцена узрок страха, нервозе и одбојности према одређеним наставним предметима. Алекса радо помаже својим вршњацима у учењу и то му није тешко. Сматра да му то помаже да и он боље разуме и развија своје вештине. Не устручава се и није га срамота да од другог затражи помоћ када му је потребна. Воли да црта и да ваја у глини јер га то опушта. Не гледа телевизију већ користи интернет за слушање музике и гледање поучних видео материјала. Слободно време проводи играјући игрице са друштвом и у повременим изласцима. Лети воли да иде на базен и на Сребрно језеро. Највише ужива у истраживању непознатог, решавању логичких проблема и раду на рачунару. Родитељи су га од млађих дана усмеравали ка науци.

Јелена и Драган, Алексини родитељи рекли су нам да је њихов син веома упоран и радо  прихвата образовне и друге изазове и не одустаје док не дође до задовољавајућег исхода. Уче га да ствари ради корак по корак, искрено и са одговорајућим аргументима разговарају са њим. Кад год осете да има додатно интересовање нуде му нове изворе информација и литературу која садржи афирмишуће и критичке осврте на дато интересовање. Открили су нам и да Алекса воли да кува, истражује светске кухиње, испробава нове зачине и јела. 

Алекса се спрема за студије које сматра тешким и озбиљним, али је спреман за то и жели да буде успешан. План му је да се у будућности бави програмирањем и подизањем породице.

Share.

Comments are closed.

Skip to content