Амбасадорка Румуније Силвија Давидоиу, са саветником Сербан Михаи, боравила је у Голупцу где је са председником Општине др Небојшом Мијовићем и његовим сарадницима у једном пријатељском, отвореном и искреном разговору о многим темама, како од локалног значаја, тако и о Европским фондовима, образовном систему и румунском језику, о пројектима прекограничне сарадње као и у туризму и култури узмеђу ова два пријатељска народа.

Силвија Давидоиу и Небојша Мијовић

Амбасадорка Силвиа Давидоиу је истакла да велики број туриста из Румуније посећује општину Голубац, те да је сарадња између Румуније и Србије била на високом нивоу надајући се, да ће тако у наредном периоду та сарадња бити још боља.

-Веома сам срећна јер сам из разговора са председником схватила да су везе веома блиске, пројеката је много, а људи са обе обале Дунава раде, живе и виде своју будућност заједно и то нас веома радује, нагласила је амбасадорка Давидоиу и додала да је ова посета део шире турнеје коју смо недавно организовали по заједницама Србије, где живе Румуни и у заједницама које се граниче са Румунијом.

– Јер смо чврсто уверени да наш однос расте из темеља и да је сарадња између локалних заједница једна од најважнијих билатералних компонената између Румуније и Србије. Много смо разговарали овом приликом о пројектима прекограничне сарадње и знам да су голубачки регион и општине са друге стране на румунској обали веома укључене у пројекте и зато смо веома срећни, што је и био разлог данашње посете. И на крају оно што заиста желимо је да млади остану овде и не одлазе, тај проблем имамо и ми и ви. Веома сам срећна што постоји отвореност локалних власти, у вези са проблемом који смо покренули да се омогући деци из румунске заједнице који желе да студирају на румунском језику, срећни смо због тога што је то могуће, ми ћемо то подржати свим својим снагама, где можемо и чиме можемо, рекла је Давидоиу.

ИЗГРАДЊА МОСТА НА ДУНАВУ

Амбасадорка је поменула и изградњу моста, да је то иницијатива председника овог краја Дунава.

-То је веома велики и важан пројекат, о томе се мора разговарати на државном нивоу. Мост спаја људе и ако дође до његове изградње имаћемо бољу повезаност наших земаља и народа, нагласила је амбасадорка Силвија Давидоју.

Председник општине др Небојша Мијовић каже да се разговорало о развоју дунавске регије и о реализованим и будућим пројектима прекограничне сарадње између општине Голубац и румунских општина и градова са друге стране Дунава.

-Састанак је био отворен, разговарали смо о разним темама и једна од тема је развој наше Дунавске регије где смо се сложили да она треба да се развија. Мора доста тога да се уради да би људи који живе и раде на овим просторима остали овде, што би обострани развој допринео неком бољем животу њихових породица, рекао је председник др Небојша Мијовић.

Општина Голубац са румунским општинама има много реализованих пројекта и у сваком позиву има од два до три пројекта које на свом подручју реализује, почев од оних мање вредних па до капиталних.

-Изградња моста на Дунаву је важан капиталан пројекат за Голубац и три наша округа као и 15 румунских општина и њихова два Округа. Број становника који гравитира са обе стране Дунава и ширина између две обале 37о метара, брза саобраћајница која долази до Голупца су добри услови за промет роба и капитала између наше две државе. Голубац ће наставити да ради изградњу пројектне документације коју ћемо представити једној и другој страни, односно српској и румунској. Очекујем подршку наших држава у ресорских министарстава за изградњу овог моста који ће бити од велике користи за све нас,рекао је председник Мијовић.

После састанка у Општини Голубац амбасадорка је посетила Народну библиотеку „Вељко Дугошевић“ и тврђаву Голубачки град.

Share.

Comments are closed.

Skip to content