Њена ексцеленција, амбасадорка Словачке у Београду Дагмар Репчекова, посетила је Ромски едукативни центар у Пожаревцу. Посета је била радног карактера, ради размене искустава у процесу инклузије ромске популације у матичне заједнице. Словачка која има око 300.000 Рома и више финансијских средстава има добра искуства и програме за интеграцију ове националне мањине. Ипак, рекла је амбасадорка, Словачка још није решила проблем образовања и запошљавања Рома иако има мањак од 200.000 запослених у земљи. Мирослав Вељковић, председник Удружења Рома Браничевског округа упознао је Репчекову са пројектима едукације за покретање startup бизниса за ромску популацију на овом подручју које има 25.000 Рома, од тога 14.000 живи у Пожаревцу.

Иначе, амбасадорка је најавила председавање Словачке следеће године ОЕБСОМ и Групом Г4:

„Такође желимо да у Србији разговарамо и о проблемима физичког и насиља на интернету над децом, сиромаштву и дроги. У Словачкој имамо ромску службу која обилази децу по кућама и контролише да ли редовно иду у школу и у каквим условима живе.“

Амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова је са домаћином Мирославом Вељковићем, обишла вртић „Лане“ у Ромском едукативном центру који, како је Вељковић рекао, поред малишана ромске националности похађају и деца других националности.

Share.

Comments are closed.

Skip to content