Нову поетску књигу „Зорњаче“ у издању Књижевне заједнице  из Пожаревца, Ана Дудаш, позната књижевница и добитница бројних књижевних награда за свој допринос у развоју писане речи, посветила је Српској православној цркви „Свети Игњатије Богоносац“ у Малом Црнићу. 

Заветним песама: Молитвени вапај, Буђење свенаде, Самилосна вилосница, На прагу високих Дечана, Призив светог Харалимпија, Путоказје Северњаче, Хиландарска лоза, Излазак из невидела.., Ана Дудаш обраћа се свим парохијанима црквене заједнице чистих срца  и подсећа да у Храму Божијем присуствују литургијама јер ту се развијају, јачају и преплићу позитивне особине, љубав и добронамерност у човеку, што утиче на опстанак искрене и смерне људске заједнице. Посебно се захваљује оцу Слободану, који је успео да  унесе светлост у срца људи и искреност у љубави према Христу. Зорњачама  песникиња, Ана Дудаш изаткала је ћилим захвалности Господу, за све добро и лепо што јој се у животу десило. Усхићено пева, не обазирући се на оно мање лепо и тешко што ју је пратило на животним стазама. Она верује, призива, штити од посрнућа, зла и несрећа, јаком жељом и вером у васкрснуће доброг у човеку. 

Стиховима из песме “Излазак из невидела”, Ана Дудаш једноставно, разумљиво шаље поруку читавом човечанству, непроцењиву за опстанак: „Немоћни смо без благослова, немоћни без Бога у нама…”

Рецензент књиге књижевница  Славица Јовановић  за Ану Дудаш каже:

-То је песнкиња са изузетно дубоким и сложеним унутарњим светом, с лирском и емотивном концентрацијом, интелектуалном енергијом, интензивним осећањем љубави и лирском атмосфером свечане тишине, духовности и узвишеног бола. И не греши. Ана у тишини живи, пише, воли, тугује а и ту тугу сматра узвишеном.

Гост у књизи је Драгица Шредер – Матејић, позната као преводилац књижевних дела са српског језика на немачки, а ауторка бројних књига.

На крају књиге налази се мањи албум слика парохијана.

З.С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content