Анђела Ђорђевић је матуранткиња природно-математичког смера Пожаревачке гимназије. Она је млада девојка која је  љубазна и скромна, пуна љубави према људима и свету око себе. Препознатљива је по својој благости и доброти. По среди је креативна, одговорна, упорна и амбициозна девојка. Сви школски предмети су јој веома занимљиви. Али, ако би морала да бира издвојила би филозофију, психологију, књижевност и ликовну културу. Ове предмете воли јер има могућност да самостално размисли о проблемима и притом донесе закључак. Такође, ове науке јој остављају простор да на креативан начин приступи себи и свету који је окружује.  Најрадије их учи сама, користећи асоцијације. Када неку област савлада своје знање проверава са пријатељима. Увек је расположена да им помогне да и они боље разумеју оно што уче. Давно је схватила да знање вреди више када се дели. Волела би да се у школи проучава мало озбиљније астрономија која јој је последњих година заокупирала пажњу.

Током гимназијских дана Анђела је учествовала у ликовним колонијама поводом Дана школе, осликавала је мурал у школском дворишту и радила сценографију за представу „Мистер долар“. Њени ликовни радови били су изложени на дечијој међународној изложби „мини рестАРТ“ као и на међународној изложби „Светосавље и наше доба“. Била је полазница семинара уметност и дизајн у Истраживачкој станици Петница.

Катарина Вукашиновић, професорка ликовне културе, рекла је:

 „Анђела Ђорђевић је једна од оних ученика које дуго памтимо и често пожелимо да је више таквих сарадника. Поред тога што је ванредно надарена за област визуелног стваралаштва, краси је и једна особина коју изузетно поштујем, скромност. Вредан је члан ликовне секције школе, учесник ликовне колоније и многих такмичења која подразумевају ликовни израз. Једнако добро  се сналази и на великим форматима какви су мурали и сценографије. Резултати које је постигла током школовања заиста говоре пуно, готово да нема конкурса на коме није остварила запажен успех. Посебно бих издвојила сарадњу са драмском секцијом и осликавање сценографије, као подвиг који је захтеван, и колективну  републичку награду која је круна нашег дружења. Поред много врлина којима се може похвалити, Анђелу ћете препознати као ненаметљиву, ведру и особу широког погледа на свет. Част ми је овакву децу пратити на њиховом животном путу и желим јој да у истом духу креира своју будућност која обећава креативност.“

Анђела воли да слика, пише песме, слуша музику, шета и сазнаје нове ствари. Чита класичну књижевност, популарну психологију, крими романе и поезију. На телевизији прати квизове, а омиљени сајтови су јој astronomija.org.rs и vogue.com. Себе види као успешног студента који пуно путује и сазнаје о свету око себе. Желела би да буде адвокат али и да пронађе времена и бави се дизајнирањем  модних креација. 

Милош Јеремић, професор филозофије, рекао је:

 „Анђела на часу оставља утисак мирне и повучене особе, тако да ће неупућеног саговорника изненадити својом вештином комуникације: препознаје моменат у коме треба да говори, искази су јој језгровити и аргументовани, захтеви оправдани, што је одлична стратегија за развој асертивности. Иако не говори превише, њена артикулација, како усмена, тако и писана је на натпросечном нивоу. Анђела је отворена за нова истраживања и приступе проблему, брзо учи и усавршава своја знања. Развила је префињен стил писања есеја у којима комбинује филозофске, литерарне, религијске и научне садржаје. Посвећена је филозофском истраживању и храбро приступа сложеним филозофским проблемима. Број библиографских јединица које користи у текстовима је фасцинантан, што је резултат редовног и темљног читања различите литературе. Када сам открио да се бави и ликовном уметношћу изненадио сам се, али само на тренутак. Брзо сам схватио да се то савршено уклапа у Анђелин профил.“

Овом планетом  хода смислено, запитано, учећи полако да мислити значи постојати.    Због свих тих изазова ума Анђела је учествовала на међународном конкурсу у писању филозофских  есеја на енглеском језику Cognitia libera. Том приликом похваљен је њен есеј.

Јелена и Далибор, Анђелини родитељи, кажу да је њихова ћерка талентована девојка која несебично и саосећајно инспирише све.  Сви који је познају осећају се срећно и вољено због њене бриге и љубави. Ко познаје Анђелу зна да ће она, без обзира на препреке,  успети да оствари своје циљеве. Њен дух је  непоколебљив, а ми, као њени родитељи, подржавамо је у свим њеним одлукама.

Марија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content