Андрија Балдић је матурант на природно – математичком смеру Пожаревачке гимназије. Можемо да га опишемо као друштвеног, комуникативног и креативног младића. Красе га особине одговорности и привржености породици. У жижи интересовања су му климатске промене, глобално загревање, друштвене прилике, историја српског народа и географија у свим областима. Учи из класичне литературе, али истражује у природи и путем интернета. Најефикасније стиче знања када је на путовању или је непосредно укључен у тему која га интересује. Волео би да у школи има више практичне и теренске наставе. Сматра да би било занимљиво и поучно да се  више проучава  политика и дипломатија. 

Андрија је прошле школске године на Националној географској олимпијади освојио треће место, а ове године друго место. Оба пута пласирао се на европски ниво такмичења, а овогодишње одмеравање знања је тек пред њим.

Предраг Кордић, професор географије рекао је о Андрији: 

Андрија као даровит појединац показује висок ниво креативности и брзину учења. Има способност да разуме и решава комплексне проблеме. Његова љубав према природи као и према било којој врсти теренског рада је огромна. Надам се да ће његове идеје једног дана донети промене у заједници у којој живи и учинити је хуманијом и бољим местом за живот.

Андрија је члан еколошког друштва Пријатељи Чачалице и у слободно време воли да уређује девастиране просторе и одржава их. Ужива у вожњи бицикла, планинарењу и скијању. Воли да чита часопис Наионална географија и литературу о историји Србије. Посећује сајтове Windy.com и Google Earth. Прати ТВ Слагалицу, Квадратуру круга и Сасвим природно на телевизији.

Мирјана Живојиновић, одељењски старешина и професорка хемије, рекла је о Андрији: 

-У многим нашим ђацима крије се таленат – радозналост, жеља да се зна више, да се упозна свет науке, а такође и способност брзог и ефикасног учења везана за неку област, наставни предмет, свет око њих, живот…Често се овакве способности тихо и полако развијају, понекад и неупадљиво, све до тренутка када уз подршку окружења не пожеле да их испоље. Андрија Балдић је свој дар испољио у области географије и међу многим земљама, пределима, местима, острвима… о којима је учио. Надам се да је на тај начин нашао и своју оазу. Иако је по природи тих и повучен, учећи,  пронашао је начин да се знањем оснажи и наоружа, упозна и освоји континенте. Освајач је две државне награде из географије, што му је донело упис на факултет. Ја му желим да се обогати и оснажи још многим знањима, да им се радује, истражује и да, као што је обећао, пропутује и обиђе све оно о чему толико зна.

Андријини родитељи, Исидора и Василије, рекли су да су до сада увек подржавали интересовања свога сина. Потрудиће се  да  и у будућности стварају  услове за његово додатно усавршавање из области које га занимају. Они га мотивишу за даље образовање и усавршавање. Истичу да га похвале инспиришу, а да свој неуспех увек добро анализира и промишља о начинима да препреке превазиђе. Виде га као будућег академског грађанина и интелектуалца.

Maрија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content