2018-03-30T23:45:30+02:00 30. марта, 2018. 23:22 |

Аница Добра глумица вечери

Први дан ХХIII Глумачких свечаности Миливоје Живановић

Отварању овогодишњих Глумачких свечаности  претходило је отварање изложбе у Великом холу Центра за културу под називом „Српска војничка и заробљеничка позоришта у I Светском рату“  аутора Олге Марковић. Она је овом приликом истакла значај деловања театра у време тешких страдања, болести и меланхолије кроз коју су пролазили српски војници.

 

Потом се у име града домаћина, посетицома који су до последњег места испунили Велику салу Центра за културу, обратио Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца, који је отварајући манифестацију нагласио да одабране представе, како савремене тако и класичне чине да се подсетимо да су људске врлине, мане, слабости, инспирациje и навике безвремене, и да се кроз људску историју непрестано испољавају и понављају. Спасовић је потом, по традицији Глумачких свечаности, председници жирија глумици Мири Бањац  уручио  на чување кључ града у знак уважавања и израза највишег облика гостопримства за све госте.

– Када је о позоришту реч, постоји оно што се увече одиграло а ујутро заборавило, али и оно што се не може заборавити: то су неки велики трагови који су оставили значајни људи по чијим траговима ми данас ходамо и славимо. Вечерас су то трагови Миливоја Живановића. Радујем се сваком фестивалу. Кажемо да су фестивали скупи. И треба да буду скупи, јер то су једини сусрети нас ван центара где  се ми видимо, где се ми чујемо, где се ми разумемо.. – истакла је Мира Бањац преузимајући кључ града.

Беседу у поводу овогодишњег глумачког фестивала  посвећену младим глумцима којима треба пружити прилику изговорио је Жељко Хубач, драмски писац и директор Драме Народног позоришта у Београду. Прву такмичарску представу – Пекићеву „Корешподенцију“ у режији Горчина Стојановића извели су чланови Звездара театра .

За глумицу вечери од стране оба жирија (стручног и жирија публике) проглашена је Аница Добра за креацију лика Милице Његован. Самим тим она је ушла у конкуренцију за велику награду ХХIII Глумачких свечаности – статуету са ликом Миливоја Живановића.

В.Винкић

Фото: В.Милић