Компанија „Аррива Литас“ је у понедељак, 28. септембра, у 4:30 ујутру, затворила Аутобуску станицу и потпуно обуставила градски и приградски превоз широм Србије, у знак протеста на поступак јавне набавке и одлуку о додели уговора у избору приватног партнера за превоз на територији Града Пожаревца у наредних 15 година.

У Пожаревцу су аутобуси паркирани на спољним перонима и аутобуским стајалиштима. Mеђумесни поласци који у својим редовима вожње имају станицу Пожаревац нe примају, не довозе путнике у Пожаревац, нити пролазе кроз Пожаревац, а Аутобуска станица у Пожаревцу не ради, тако да не продаје карте за друге превознике. Процењује се да је око 5.000 путника остало без превоза.

Суграђани и путници се могу детаљније информисати преко инфо центра Ариве на телефоне 0800 101 012 и 062 8800013.

Иначе, запослени у Ариви Литас су уз подршку менаџмента, још прошлог петка, 25. септембра, једносатном обуставом превоза у свим градовима најавили потпуни прекид саобраћаја за понедељак, уколико их неко од надлежних органа, пре свега градоначелник Пожаревца, до тада не позове на разговор. С обзиром на то да је, како наводе у компанији, реакција надлежних изостала, приступило се целодневном протесту.

  • Одлука за радикализацијом протеста донета је након низа нерегуларности током тендерског процеса, с обзиром на то да је документација у супротности са јавно објављеном студијом о саобраћају и са пројектом јавно приватног партнерства одобреног од надлежног органа, а најпре због тога јер је креиран само за једног понуђача који једини у Републици Србији поседује 25 возила са погоном на компримовани природни гас млађих од девет година, наводе у Ариви Литас, и додају:
  • Свесни смо да ће ово изазвати негодовање корисника, унапред се извињавамо због непријатности и молимо за разумевање. Активности које предузимамо, јавни протести, апели које шаљемо надлежним органима, обраћање медијима и прекид саобраћаја нису искључиво у интересу Ариве Литас и запослених у компанији, већ и локалне заједнице и грађана који у њој живе.
  •  На првом месту мислимо на наше запослене, али такође настојимо да достојанствено одбранимо интегритет наше компаније. Нећемо дозволити рушење седамдесетогодишње традиције, отпуштање стотине радника, као ни повлачење страног инвеститора, власника „Арива Литас“ из Србије, поручују из компаније.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content