И заиста не верујем у равноправност полова. Чини ми се да та борба да будемо лажно равноправни постоји само код наше врсте. У природи ништа није случајно и све има своју намену, намеру и циљ. Тако би требало да буде и код наше врсте. Ипак, сведоци смо да се праве велике разлике између полова. Уместо да се међусобно прихвате и да се схвати да једино као биполарни треба да постојимо у јединству, долази до дискриминације коју над слабијим полом врши јачи. Колико је јака та дескриминација и жеља од стране јачег пола да буде први, главни и једини у свему говори историја. Сетите се само колико је значајних жена било, а ни име им није записано. Од постанка света, па до данас можемо набројати колико се жена помиње у историји. Ето како се историја лако ствара.

Замислите колико су хрaбре морале бити или пак по нечему посебне те жене које су успеле да своје место нађу у историји.

Данашњи текст посвећен је њеном величанству- жени.

Било је то у доба византије. Јутро, као и свако обично јутро. Са првим зрацима сунца које се пробијало дошла је на свет девојчицa по имену Касија. Њеном рођењу, као и прихватању и повијању помогле су три жене.  Да је реч о бајци свакако би се назвале добрим вилама. Једна узе букетић мирисног,  љубичастог цвећа и пожели јој лепоту. Друга узе букетић мисрисног, љубичастог цвећа и пожели јој интелигенцију. Трећа узе букетић мирисног, љубичастог цвећа и пожели јој да увек има права на могућност и да јој избори буду прави. Године су пролазиле. Била је већ девојка када је добила позив да се такмичи за избор невесте цара Теофила. Како је била изразите лепоте нашла се у ужем избору заједно са лепом Теодором. ЦарТеофило није могао да се одлучи између две девојке и реши да им постави питање. Она која буде дала задовољавајаћи одговор биће будућа царица. ТакоТеофило узе јабуку и постави питање Касији : Слажеш ли се да сво зло овог света долази од жена? Желео је да каже како због Еве   остадосмо смртници и настаде грех. Касија се насмеја, па алудирајући на Богомајку узврати му: Зар не мислите да све што је добро не потиче од жена?

Мислим да не морам да кажем да је за царицу изабрана Теодора. Интелигентна и лепа жена је велика опасност за несигурног и слабог мушкарца.

Касија се прославила као песникиња. Писала је химне, епиграме. Да ли због даривања по рођењу или букетића мирисног љубичастог цвећа своје место је ова необична жена нашла у историји.

Lavandulaangustifolia припада породици уснатица. Реч је о жбунастој биљци висине и до 80цм. Карактерише се многобројним стабљикама, које су четвороугаоне са седећим наспрамно поређаним линеарно шиљатим листићима. Цветови су сакупљени у цвасти врло препознатљиве љубичасте боје. Цела биљка је мирисна, декоративна, лековита.

У сврхе лечења користи се преко 2500година. Користили су је стари Египћани, Грци, Римљани. У Тутанкамоновој гробници пронађен је ћуп у коме је било етарско уље лаванде. Чак је оно пронађено и на платну којим се се обавијале мумије. Стари Јевреји су храну прво преливали водом од лаванде, па тек онда приступили самом обреду. Грци су сматрали да делује на ширење умних способности, па су премазивали уљем од лаванде чело и теме. Диоген је дошао до закључка да је боље премазивати и масирати стопала и ноге.

Према легенди, Клеопатра је завела и Цезара и Марка Аурелија помоћу ружине водице.

У време великих зараза која су потресала Европу веровало се да неће се заразити она особа која се буде премазивала лавандиним уљем.

Сама боја лавандиних цветића је карактеристична. У основи се налазе црвена и плава, боја нагона и боја ума, па се верује да лаванда представља равнотежу између душе и тела, видљивог и невидљивог. У лековите сврхе користи се осушени цвет, лист, као и етарско уље.

Користи се код поремећаја расположења, замора, несанице, лошег варења, проблема са надимањем, грчевима. Делује на материцу и желудац. Поспешује излучивање мокраће. Уређује менструални циклус. Смирује дух и тело. Смањује убрзан рад срца. Користи се и код главобоље, мигрене, код алергија, астме, бронхитиса, код проблема са кашљeм, код запаљења грла, хипертензије. Делује код реуматизма. Може се користити и код проблема са акнама, масном кожом, дерматитисом, псоријазом, код рана, опекотина, код уједа инсеката. Елиминише непријатан задах. Своје место нашла је и за израду парфема, сапуна, купки.

Општи чај:

  • Може да се користи и за спољашњу и за унутрашњу употребу.
  • Ако се користи за унутрашњу, узима се као топао напитак, а ако се користи за споља онда се охлади и користи се или у виду облога или за испирање.
  • Потребно је прелити 1кк лаванде са 2.5дл кључале воде. Остави се десетак минута, па се процеди.
  • Ако се користи за облоге још бољи резултати ће се постићи ако се лаванди дода камилица, рузмарин или жалфија.

Капи од лаванде:

  • 20 г сувих цветова лаванде прелије се са 100 мк апотекарског алкохола или пак 100г цветова лаванде прелије се са пола литра апотекарског алкохола. Потребно је да одстоји 15дана. Процеди се у тамну бочицу и чува на сувом и хладном месту

Уље од лаванде:

  • Напуни се тегла сувим цветовима лаванде и прелије се маслиновим уљем. Две недеље треба да одстоји на топлом, па се процеди у тамну боцу.

Против опадања косе:

  • 15г сувих цветова лаванде и 25г камилице се прелију са 3дл воде и оставе на шпорету до кључања. Охлади се, процеди, па се дода 0.5 дл лимуновог сока.

Овако добијени препарат се утрљава у косу након сваког прања.

Против лошег расположења:

  • 4 капи ет.уља дода се у 1дл млека, а та комбинација у каду са топлом водом. Једино што преостаје је мир и опуштање, а то је топла препорука.

За ум, тело и добро дружење:

  • 250 мл воде и пола шоље меда се кратко прокува, дода се лаванда и искључи шпорет, али остави на шпорету још 10 мин. Процедити и сипати у боце и чувати у фриждеру.

Овако добијен сируп може се користити као и било који сируп од кога се прави напитак додатком обичне или киселе воде.

Постоји веровање да ко узгаја лаванду биће срећан. Она је идеална за све оне који немају времена да га посвете цвећу. Није захтевна. Воли релативно суву земљу и директно сунце.

Још једна бајка започела је једног понедељка у зору. И у овој причи биле су присутне три добре виле, које су помогле да на овај свет дође Касија. Овог пута у виду мог остварења и мог сна. Баш као и лаванда: за осећања, душу и тело. Безгранично хвала бабицама, које су биле у улози добрих вила Анђелки, Нени и Јелици на помоћи приликом доласка на свет моје Касије. Биле увек благословене!

Баш као што лаванда утиче на наша осећања,ум и тело,као што опушта и буди нека такви буду и дани који су пред нама.

Share.

Comments are closed.

Skip to content