Према легенди, некада давно на руском северу живео је миран народ. Тај народ бива истеран са своје родне земље у дубоке шуме и мочваре. Завладала је глад, појавиле су се болести. Народ је молио Господа за помоћ и спасење. И у току једне ноћи, као бљесак појавио се коњарник, са сабљом, која је као муња пролазила кроз густу маглу. Већ следећег јутра, влажна, хладна земља била је прекривена љубичастим цвећем. Користећи корен, стабљику, листове ове биљке, болести су нестале. У знак сећања биљка је добила име сабељник-она која пресеца болест.

Comarum palustre, вишегодишња жбунаста биљка која може достићи висину и до 1м припада породици Rosaceae. У народу биљка је позната као барски петолист, вучије тело и може се наћи поре стајаћих вода, језера, мочвара, поред бара. Има је у Русији, Кини, Сибиру, а код нас се може наћи у Обедској бари.

Стабљика је дуга, црвенориђе боје, разграната, укорењена у чворовима, може и да се простире по тлу. Листови су тамнозелени на лицу и сивкасти на наличју, а они који су близу земље могу бити црвенкасти. По изгледу, листови су перастоглави, састоје се од пет до седам режњева. При дну имају дршку, а како се простиру ка врху, тако су нежнији и седећи.

Сабељник цвета у јуну и јулу. Цветови су петокраки, црвене боје и упола краћи од  зелених чашичних  листића. Личе на звезде, а управо због лепоте, биљка се зове још и барска ружа.

Корен је јак, може да нарасте и до неолико метара и образује густу мрежу и формира систем налик душеку у коме могу да расту и да се развијају и друге биљке.

Ова биљка је у правом смислу речи вишенаменска. Користи се као лековита и у ту сврху се користи корен, ризом, стабло, листови, цвет. Такође, користи се за штављење коже, бојење вуне, бојење лана, памука, као зачин и као замена за чај. Одлична је храна за јелене, даброве, лососе, а цене је и пчелари, јер је медоносна.

Своју примену сабељник има у народној медицини. Видари су користили ову биљку за лечење заразних болести, попут куге, колере, лепре. Веровало се да може да обрани организам од беснила. У списима из 17. века  се наводи да тоник од сабељника враћа физичку снагу и снагу духа. Управо из тог разлога, Лапонци у мрачним ноћима поларне зиме од давнина пију чај од сабељника да би своју снагу допунили.

Интересантан је податак да је сабељнк био присутан у апотеци императора Петра Великог и то као биљка која је способна да одсече болове у леђима, костима, зглобовима.

У Кини и Монголији се сабељник користи хиљадама година, а данас се у Кини, Русији и Јапану користи као лек званичне, класичне медицине.

Барски витез је име по коме сабељник можемо наћи у Кини и то у саставу препарата који се користе за лечење  болова у зглобовима, костима, мишићима, а има га и у чувеним руским фластерима против болова. Такође, препоручују га у току дијеталног режима исхране, као средство за рехабилитацију и подизање имуног одговара организма.

Изврстан дар природе за скелетномишићни апарат који помаже у регенерацији хрсхавице, враћа покретљивост зглобовима, смањује болове, па као такав се препоручује код:

Артритиса, артрозе, полиартрита, реуматских оштећења ткива, реуматских обољења меких тквивао, стеохондрозе, гихта…

Материје, које се налазе у сабељнику смањују запаљенске процесе у зглобовима, доприносте уклањању отока око зглобова,потпомажу регенерацију хрскавице и ткива костију, враћају покретљивост зглобова. Чак се и свеж лист ставља на ране, како би се рана очистила од гноја, смањила упала и поспешио процес регенерације.

У корену сабељника  се налази велика количина етарског уља, чак и до 5%. Поред етеричних уља присутне су органске киселине, изовалеријанска и изобутерна киселина, има и танина који су овековечени борци против запаљенских процеса и за заустављање крварења. Присутни су и терпеноиди и феноли и катехини који имају позитивно дејство на размену материја. Ту су и антоцијани, сапонини, фосфор, калцијум, калијум, магнезијум.

У ризому се налази слободна гална киселина, ет.уље, сапонини, катехини, госипетрин.

Стабљика је богата флавоноидом госипетрином, аскорбинском киселином, каротином, сапонинима, слузима, смолом, изобутерном и изовалеријанском киселином.

У листомима има аскорбинске киселине, каротина, кемпферола и кверцетина, а у цветовима су антоцијани од којих потиче и њихова боја.

Захваљујући саставу, са правом се и зове руски жен шен.

Да би се направила чајна мешавина која се користи код остеохондрозе, гихта, болова у зглововима и мишићима потребно је да се једна кафена кашичица самлевеног корена сабељника прелије са 200мл прокључале воде, па се поступак кувања наставља још око 15мин. Потом је потребно да се препарат охлади, па процеди, па да се допуни до 200мл врелом водом. Овако добије препарат узимати три пута у току дана један сат пре јела и то по 20мл.

Такође, могуће је направити и тинктуру у кућним условима.

За добијање тинктуре потребно је у теглу ставити око једне трећине њене запремине исецкани корен сабељника и прелити алкохолом који је у разблажењу од 40%. Теглу добро затворити и 21 дан чувати на хладном месту. Потом процедити у стаклену флашу и користити по потреби. Тинкура се може користити и за спољашњу и за унутрашњу примену. За унутрашњу се користи месец дана 2 пута по 25капи као профилакса, а као терапија два месеца једном у току дана по једна кафена кашичица.

Спољашња примена подразумева да се на болно место стави газа, која је умочена у тинктуру и као облога држи на болном месту око 3 сата.

Такође, могуће је наћи и већ готове препарате које садрже сабељник.

Крема за бол у леђима, која има ефекат загревања поред сабељника садржи и љуту паприку. Има својство да побољша циркулацију, ублажи бол у лумбалном делу леђа. Помаже код лумбага, ишијаса. Смањује мишићни спазам, бол и упалу, побољшава метаболичке процесе везане за хрсхавицу, побољшава еластичност мишичних влакана. Погодна је за масажу.

Други  препарат који се може наћи, поред сабељника садржи гавез и глукозамин. Направљен је у форми гела. Има ефекат загревања. Елиминише напетост, нелагодност у зглобовима, побољшава њихову покретљивост. Ублажава бол, упалу, отоке, храни коштано ткиво, побољшава еластичност хрскавице и отпорност хрсхавице, стимулише биосинтезу синовијалне течности, помаже код уганућа, истегнућа.

Можда ми не можемо да урадимо пуно за свој народ, као што је коњарник из легенде урадио доневши сабељник. Ипак, понекад је и мисао и идеја довољна да се покрену велике ствари. Велики број како животињских, тако и биљних врста нестаје са подручја Обедске баре. Можда је време да свесно кренемо у решавање питања опстанка, како угрожених врста, тако и своје околине. Пролеће је тек пред нама, па нека нам да нове изазове.

Share.

Comments are closed.

Skip to content